Naslovnica Biznis Herceg: Aktualizirao sam potrebu izmjena Zakona o pripadnosti prihoda (VIDEO)

Herceg: Aktualizirao sam potrebu izmjena Zakona o pripadnosti prihoda (VIDEO)

374
0

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg, nakon današnjeg sastanka federalnih i kantonalnih dužnosnika posvećenog mjerama za suzbijanje posljedica pandemije, izjavio je da je takav susret bio nužan, između ostalog zbog složenosti i specifičnosti stanja u kantonima, među kojima je i u HNK.

Ističući specifičnost epidemiološke zbilje na tom području, naveo je i da je sastanak poslužio za razmjenu iskustava u Federaciji BiH te o tome kako viši nivoi vlasti, u ovom slučaju Federacija BiH, mogu pomoći u očuvanju radnih mjesta i budžetske stabilnosti, a posebno očuvanju zdravlja i života građana.

Herceg je potvrdio da je razgovarano o pripremama budžeta za iduću godinu, kada je on aktuelizirao zahtjev za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nepravičnog po njegovim riječima, čija je nepravičnost posebno izražena u uvjetima pandemije.

Herceg je također kazao da je teret pandemijske krize pao najviše na kantonalne i federalni nivo, kao i da svi kantoni nisu jednako pogođeni ovom krizom.

Premijer HNK-a je pohvalio odnos federalnog nivoa vlasti prema kantonima, što se očituje i u raspodjeli novca čiji je izvor Međunarodni monetarni fond, ali i naglasio da do konca godine očekuje snažniju podršku federalnog nivoa.

Na krizu treba dati koordiniran odgovor, treba se dogovarati, poručio je Herceg povodom današnjeg sastanka.

Osim s njim i premijerima još osam kantona te predstavnikom Zapadnohercegovačkog kantona, na današnjem sastanku su razgovarali federalni premijer Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Preuzmite VIDEO

fena

Prethodni članakPredsjedništvo usvojilo zajedničku izjavu o očuvanju mira u BiH (VIDEO)
Naredni članakLendo: Pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu