Naslovnica Biznis United Grupa i Nokia uvode mobilnu mrežu najnovije generacije

United Grupa i Nokia uvode mobilnu mrežu najnovije generacije

1064
0

United Grupa objavila je danas da je potpisana saradnja sa kompanijom Nokia koja će doprinijeti uvođenju nove generacije digitalnih usluga širom Jugoistočne Evrope, uključujući nove 5G usluge kako za rezidencijalne, tako i za poslovne korisnike, veće brzine i sigurnosti za vrhunsko korisničko iskustvo.

Za mobilne operatere koji posluju u okviru United Grupe, kompanija Vivacom u Bugarskoj i Telemach u Hrvatskoj i Sloveniji, saradnja dvije kompanije će omogućiti  masovnu povezanost na internet mrežu za još veći broj uređaja uz pouzdanu konekciju za podršku aplikacijama i uslugama koje su ključne za digitalnu transformaciju savremene industrije.

U okviru United Grupe vodećeg telekomunikacijskog i medijskog operatera u Jugoistočnoj Evropi u Bosni i Hercegovini posluju Telemach BH kompanija i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Nova BH i N1.

Unapređenja mobilne mreže United Grupe dio su petogodišnjeg plana investicija od više od 900 miliona eura koje vodeći telekomunikacijski i medijski operater ulaže u modernizaciju svojih mobilnih i fiksnih mreža, kako bi se obezbijedila vrhunska povezanost i napredni proizvodi i usluge za milione novih i postojećih korisnika.

United Grupa radit će na razvoju usluga kao što su mobilne veze gigabitnih brzina, unapređeni sistemi za prenos podataka uz minimalno kašnjenje i pristup fiksnoj bežičnoj mreži, što će biti ključni pokretači u narednim godinama i za digitalizaciju i za konkurentnost na tržištima na kojima posluje.

Potpredsjednik United Grupe za tehnologiju Željko Batistić je rekao da porast povezanih uređaja i sve veće potrebe koje mobilni korisnici danas imaju, zahtjeva moćnu bežičnu mrežu koja može da prenese velike količine podataka brzo, sigurno i sa zanemarljivim kašnjenjem.

 – Naša ulaganja u mobilne i u fiksne mreže garantuju da će korisnici United Grupe uvijek imati pristup najboljem što naša industrija može da ponudi – dodao je Batistić.

Saradnja između kompanije Nokia i United Grupe počela je u martu ove godine, nakon što je United Group za podršku u uvođenju optičke mreže nove generacije u Jugoistočnoj Evropi, odabrala kompaniju Nokia.

Potpredsjednik i direktor kompanije Nokia za Centralnu Evropu i Aziju Mikko Lavanti je rekao da je Nokia zadovoljna što nastavlja da podržava snažnu poziciju United Grupe na tržištu Jugoistočne Evrope.

– Vodeći portfolio naših usluga na tržištu nastavlja da demonstrira svoju širinu, pouzdanost i inovativnost koristeći mogućnosti Cloud sistema, uz centralizovanu ili distribuiranu implementaciju. Radujemo se što ćemo United Grupi i njenim korisnicima pružiti vrhunske performanse – dodao je Lavanti.

Osnovne implementacije će se u početku uvoditi za 3G, 4G i 5G mreže United Grupe na Cloudu, od trećeg kvartala ove godine, saopćeno je iz United Grupe.

fena

Prethodni članakDžeko danas potpisuje za Inter
Naredni članakTalibani osvojili devetu pokrajinsku prijestonicu u Afganistanu