Naslovnica Društvo Skopje: Održan okrugli sto za novi zakon o Vještacima, predstavnik BiH prof.dr....

Skopje: Održan okrugli sto za novi zakon o Vještacima, predstavnik BiH prof.dr. Hadžib Salkić

983
0

Skopje: Održan okrugli sto za novi zakon o Vještacima, predstavnik BiH prof.dr. Hadžib Salkić, stalni sudski vještak iz oblasti Kriminalistike i mobilnih tehnologija, inače profesor Centra za poslovne studije – CEPS Kiseljak bio je jedan od 5 predavača

Strateška opredjeljenja za reformu pravosudnog sistema usmjerena su na punu implementaciju evropskih vrijednosti i standarda u ovoj oblasti.
Osnovni cilj javne rasprave je dati konkretan doprinos izgradnji moderne regulative za model ekspertize koji će odgovoriti na izazove sa kojima se suočavaju sudije, državni tužioci, advokati i građani u cjelini. Ministar pravde prof. dr Nikola Tupančeski, najpre je izrazio veliku zahvalnost Radnoj grupi koja se u proteklom periodu aktivno sastajala i radila na nacrtu teksta Zakona o veštačenju. Prema riječima ministra, do sada je mijenjan ukupno pet puta. Zbog velikog broja lociranih slabosti i nedostataka u važećem zakonu, ukazala se potreba za jačanjem funkcionalnosti sistema ekspertize donošenjem novog zakona koji će u potpunosti odgovarati reformisanom pravosudnom sistemu. Zakon je u potpunosti usklađen sa mjerama koje proizilaze iz Strategije za reformu pravosudnog sektora (2017 - 2022). Između ostalog, brojnim zakonskim izmjenama revidiran je sistem vještačenja tako što su pojašnjene odredbe koje regulišu ulazak u zvanje stručnjaka, obavljanje djelatnosti vještačenja i obnavljanje licenci, s obzirom na to da Stručna komora nije radila duži period. Za inostrano vještačenje postoje slučajevi kada sudije pokazuju dileme da li direktno primijeniti strano vještačenje ili tražiti mišljenje ili ekvivalent stranog vještačenja. U nekim slučajevima su pojedini akademski i naučni stručnjaci davali ekspertizu iz određene oblasti, au drugim slučajevima iz iste oblasti su je odbili zbog nestručnosti. Zbog ovakvih situacija izrada novog teksta Zakona o vještačenju bila je više nego neophodna - rekao je Nuhiu.

Ostali učesnici debate obratili su pažnju na potrebu za novim zakonskim rješenjima kako bi se spriječio monopol i uticaj u određivanju superstručnosti u skladu sa smjernicama Evropske komisije za efektivno pravo, koje ukazuju da stručnjaci moraju biti nezavisni u svom radu i izboru. u bilo kojoj fazi sudskog postupka. Javna rasprava je ispunila svoju misiju i u narednom periodu se očekuje da će iznesene primjedbe razmotriti Radna grupa u cilju poboljšanja kvaliteta nacrta zakona. Donošenjem ovog zakona rješavaju se dugogodišnji problemi sa kojima se suočavaju građani, sudovi i sami vještaci i doprinijeće jačanju efikasnosti i kvaliteta sudskih postupaka.
Predstavnik Bosne i Hercegovine bio je i prof.dr. Hadžib Salkić, stalni sudski vještak iz oblasti Kriminalistike, podoblast mobilne tehnologije, video i fotografija, inače profesor u Centru za poslovne studije - CEPS Kiseljak. Prof. Salkić je istakao važnost depolitizacije sudskog sistema i hvatanje u koštac sa novim tehnologijama i zapadnim zemljama koje imaju razvijen sistem i ulogu vještačenja.
Prethodni članakSpinovanje je majka (ne) znanja
Naredni članakKonferencija u Skoplju: 8.April 2022. Poziv za učešće, tema: ENERGETSKA I ZDRAVSTVENA KRIZA – pravni, ekonomski, politički i psihološki aspekti