Naslovnica Blic vijesti MVPBiH o evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu

MVPBiH o evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu

743
0

 Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je po nalogu ministrice Bisere Turković formiralo Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu, saopćeno je iz resornog ministarstva.  

Krizni štab u saradnji s Ambasadom BiH u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji s vlastima Islamske Republike Pakistan, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, za čije su kompanije radili bh. državljani.  

Ambasador BiH u IR Pakistan Sakib Forić je u kontaktu s vlastima Pakistana koji je ponudio pomoć u evakuaciji.  

Također, koordiniraju se diplomatske aktivnosti s ambasadama BiH u Vašingtonu i Londonu, kako bi se osigurala saradnja i pomoć država koje također evakuiraju svoje državljane iz kriznog područja. 

Ministrica Turković je uputila i pisma ministrima vanjskih poslova SAD-a, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške, u kojima traži pomoć i saradnju u evakuaciji bh. državljana iz Afganistana.  

Krizni štab će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja.  

MVPBiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: emergency@mvp.gov.ba.  

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18. 

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.  

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, na osnovu prijava Ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije. Informacije o broju bh. državljana se kontinuirano ažuriraju.

Fena

Prethodni članakLokaliziran požar na području Novog Travnika i Bugojna
Naredni članakPolicija uhitila 45-godišnjaka zbog podmetanja požara