Naslovnica Politika Vijeće albanskih ambasadora: EU i NATO ne smiju tolerisati separatizam RS!

Vijeće albanskih ambasadora: EU i NATO ne smiju tolerisati separatizam RS!

1197
0

Vijeće albanskih ambasadora pozvalo je političke lidere zemalja u regionu da se hrabro i nedvosmisleno suprostave svakoj tendenciji podrivanja funkcionisanja i teritorijalnog integriteta Bosne Hercegovine. Nekadašnji ambasador Albanije u Bosni i Hercegovini Flamur Gashi, član Borda Vijeća albanskih ambasadora, u izjavi za Oslobođenje, iznio je i zaključke sjednice Vijeća albanskih ambasadora.

Flamur Gashi

– Ekstremna etnička polarizacija i rastuće tenzije podstaknute toksičnom retorikom, konfliktnim politikama i provokativnim djelovanjem Republike Srpske u Bosni Hercegovini, predstavljaju ozbiljnu prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu, te podrivanje prvog sposobnost i mir u našem regionu. Bosna Hercegovina je vidjela najtragičniju epizodu krvoprolića tokom raspada bivše Jugoslavije, uzrokovanu hegemonskim politikama i genocidom Miloševićeve Srbije. Historijske činjenice ne mogu i ne smiju biti ućutkane, navodi se u pismu Vijeća albanskih ambasadora, koje prenosi Oslobođenje. Vijeće takođe  skreće pažnju međunarodnoj zajednici da “tolerisanje separatističkih politika i jezika mržnje moglo opasno dovesti do ponovnog pojavljivanja prošlih mračnih scenarija”.

– Mjesečarenje i šutnja moćnih demokratskih zemalja posjećuju vizne akcije kojima se podrivaju mirovni procesi i multietnički suživot u regionu, smanjuju imidž i neophodan utjecaj koji ti faktori imaju ka preovladavanju Euro-Atlanska strateška orijentacija. Budućnost našeg regiona ne leži u etničkim podjelama, nego u međuetničkom suživotu i euroatlantskim integracijama, navode iz Vijeća albanskih ambasadora, a prenosi Oslobođenje.

Oslobođenje navodi i da su iz Vijeća albanskih ambasadora poručili da EU i NATO moraju odlučno i jednoglasno spriječiti bilo kakvu akciju koja ima za cilj destabilizovati Zapadni Balkan!

Prethodni članakRazvojna agencija Žepče: “New skills for new employment opportunities” (Nove vještine za nove mogućnosti zapošljavanja)
Naredni članakGenerali za mir u Bosni i Hercegovini