Naslovnica KORONA VIRUS Prvi Amerikanci mogli bi primiti vakcinu protiv Covida-19 već u decembru

Prvi Amerikanci mogli bi primiti vakcinu protiv Covida-19 već u decembru

711
0

Prvi Amerikanci mogli bi primiti vakcinu protiv Covida-19 već 11. decembra, potvrdio je voditelj američkog Programa za vakcinu protiv koronavirusa, a ova objava dolazi usred povećanog broja slučajeva oboljelih od tog virusa širom Sjedinjenih Američkih Država.

Doktor Moncef Slaoui potvrdio je za CNN da je plan isporučiti vakcine do mjesta za imunizaciju u roku od 24 sata od kada se odobri vakcina.

Prema podacima prikupljenim sa Univerziteta Johns Hopkins, SAD su zabilježile više od 12 miliona slučajeva zaraze i 255.000 smrtnih slučajeva. To su najveće brojke o podacima oboljelih i preminulih od posljedica Covida-19 bilo gdje na svijetu.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin partner BioNTech predali su u petak zahtjev za hitno odobrenje vakcine protiv Covida-19 u SAD-u nakon što su podaci naprednog ispitivanja pokazali da vakcina štititi 94 posto starijih od 65 godina.

Očekuje se da će se Savjetodavni odbor pri Odjelu za hranu i lijekove (FDA) sastati 10. decembra, a doktor Slaoui kazao je za CNN da bi se vakcina mogla već početi koristiti “drugi dan nakon odobrenja, 11. ili 12. decembra”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) SAD-a upozorio je da broj oboljelih od koronavirusa “brzo raste” širom zemlje. Dnevni broj preminulih dosegao je najviši nivo od maja.

Nekoliko država uvelo je nove mjere i ograničenja kako bi se pokušalo boriti protiv porasta broja oboljelih, a u Teksasu je Nacionalna garda raspoređena u gradu El Paso kako bi pomogla u operacijama u mrtvačnici nakon registriranog velikog broja preminulih.

Kalifornija je uvela policijski sat, pokušavajući suzbiti širenje virusa. Prošle sedmice ta američka savezna država izvijestila je o ukupno milion slučajeva, što je druga država koja je to učinila nakon Teksasa.

Policijski sat, od 22 do pet sati ujutro trajat će do 21. decembra, s mogućnošću produženja ukoliko to bude potrebno, saopćile su vlasti.

Ostala mjesta, uključujući New York, također prakticiraju policijski sat. Barovi, restorani i teretane smiju ostati otvoreni do 22 sata, ali škole su zatvorene.

CDC je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovati za praznik Dana zahvalnosti 26. novembra kako bi spriječili povećani prijenos zaraze.

Dan zahvalnosti obično je najprometnija sedmica putovanja u SAD-u. Prošle je godine oko 26 miliona ljudi putovalo avionima u sedmici oko praznika.

Predsjednik Donald Trump i novoizabrani predsjednik Joe Biden rekli su kako su protiv nametanja nacionalne blokade i favoriziraju dopuštanje državama da donesu svoja pravila, piše danas BBC.

fena

Prethodni članakSomun: Nismo mogli ukinuti embargo na oružje u BiH, bez obzira na poziv Bidena
Naredni članakZlatne medalje Sirani Llaeth za kozji sir

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime