Naslovnica Politika PRESS TROJKE

PRESS TROJKE

1111
0

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje čine koaliciju Trojka, Nermin Nikšić, Edin Forto i  Elmedin Konaković danas su na pres-konferenciji govorili o stanju u bh. pravosuđu, posebno se osvrnuvši na posljednju aferu u vezi sa snimkom razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Nikšić je kazao da građani izlaskom na ulice i protestima moraju tražiti pravdu i angažman pravosudnih institucija kako bi se razriješile, kako je rekao, brojne afere i pitanja ubistava.  

– Možete misliti kako se onda teško dolazi u poziciju da se rješavaju neke stvari koje se tiču organiziranog kriminala i korupcije – naveo je Nikšić.

Kaže da je to nešto na šta je on posebno dao akcenat u svom prvom razgovoru s novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Napomenuo je da svake godine međunarodna zajednica angažira značajna sredstva, pravi novu agendu i u svakoj od tih agendi je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od ključnih segmenata.

Govoreći o Vladi Kantona Sarajevo, kazao je da je posebno zadovoljstvo da “imamo jednu vladu u kojoj je taj segment borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala na jednom najvišem nivou“.   

Nikšić se osvrnuo i na aferu u vezi sa snimkom razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Po njegovim riječima, otvara se priča ko je koga snimao, a to je manje važno, jer je “puno važnije šta smo čuli na tom snimku, puno je važnije da je snimak autentičan“.

– Puno je važnije od toga ko je snimao, da mi ustvari vidimo kako ova aktuelna vlast funkcioniše i kako koristi sve poluge sistema, kako koristi sve ove agencije, kako se bori protiv svojih političkih neistomišljenika. Kad su spremni ovo uraditi Tužilaštvu i glavnoj tužiteljici, možete misliti šta mogu očekivati njihovi politički protivnici, predstavnici opozicije, obični građani koji se drznu da ugroze neke njihove interese – izjavio je predsjednik SDP-a BiH.

Najavio je da je, kao predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH, zakazao sjednicu komisije za sljedeću srijedu, jer smatra da se komisija treba očitovati o ovome.  

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je ocijenio da taj video dokazuje da je bh. pravosuđe duboko korumpirano, navodeći da je “ovo sistemski problem, te da na onom videu nema nevinih”.

– Na onom videu postoje ozbiljne indicije kršenja zakona svih koji sjede na onom sastanku. Očekujem da će biti pokrenute krivične prijave, u najmanju ruku disciplinske prijave protiv pripadnica pravosudnih organa – naveo je Forto.

Kazao je da će se u skoroj budućnosti, odmah nakon deblokade institucija na državnom nivou, vidjeti izvještaj istražne komisije parlamenta BiH, koja je imenovana isključivo da se bavi stanjem u pravosuđu.

Kada je riječ o reformi pravosuđa, kaže da to zvuči kao isprana fraza, “ali ako postoji jedan segment društva koji je potrebno izvrnuti naopačke, to je naše pravosuđe“.

Istaknu je da taj video, kao i prethodni video-snimci i sve prethodne afere koje su došle s tog nivoa, pokazuju zašto javnost više ne vjeruje pravosudnim institucijama.

– Uime građana možemo poručiti da smo nestrpljivi da sa napokon počne nešto dešavati u našem pravosudnom sistemu, gdje će pravda biti na prvom mjestu, a ne isključivo manja grupa ljudi iz određenih političkih opcija koja štiti svoje stečene interese – istaknuo je Forto, te najavio da će ova grupa stranaka ponuditi konkretna rješenja.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao kako ovo nije prvi snimak, ali je možda do sada, kako je ustvrdio, najvažniji. Dodao je da je vrijeme da se svi upitamo da li uopšte treba da trpimo ovakav koncept u koji se u ovoj zemlji uložilo toliko truda i sredstava i ličnog zalaganja pojedinaca, a posebno međunarodne zajednice, koja je najviše pokušala uraditi u reformi pravosuđa.

– Danas vidite šta smo od te reforme zapravo dobili. Dobili smo potpuno privatizirane institucije i sudove i tužilaštva. Sudovi su jedno vrijeme, čini mi se, odolijevali ovakvoj vrsti uticaja, ali dolaskom ovog sada predsjednika suda čini mi se da je tamo mnogo više politike nego što je ikad bilo – smatra Konaković.  

Kaže da je strašno da prvi čovjek sigurnosne agencije uhodi, istražuje, saslušava i poziva tužiteljicu da posluša snimak razgovora dvojice tužilaca.

– Možda najbrutalnija rečenica jeste razgovor između tužiteljice i direktora u kome se kaže ‘ti znaš da se ne može raditi visoka koprupcija’ i direktor to potvrđuje. U jednom trenutku njih troje konstatuje da se ne može raditi visoka korupcija i da tu, kako oni kažu, malu i srednju korupciju rade kako bi narod vidio da se nešto radi – kazao je Konaković, dodajući da su to strašne okolnosti i činjenice.

fena

Prethodni članakPrekinuta utakmica Velež : Borac
Naredni članakDžaferović na skupu u New Yorku: Zakon o zabrani negiranja genocida suzbija najveće prijetnje miru