Naslovnica Unutrašnja politika Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

523
0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

“Suspendovao sam primjenu Zakon do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom, imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH”, rekao je Schmidt.

“Odluke ne umanjuju status RS”

Ističe da ovo ne znači da državna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta, države i drugih nivoa. Dodao je da pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Građanima RS želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za miri to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv ustava, ali ono što smo vidjeli u Banjaluci je nepoštivanje Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušile bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako radi na pravnoj sigurnosti i pozvao sve da sjednu i donesu razumno rješenje o imovini nakon 14 godina razgovara bez rezultata.

“Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi i cjelini, a ne da gledaju samo na vlastite džepove. Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o državi, kantonima itd. Ne smije biti jednostranih odluka.  Jednostrane odluke ne funkcioniraju ni u porodicama između braće i sestara, pa ni u državi. Sjedite sa svojim sestrama i braćom, prijateljima i s onima koji vam se toliko ne sviđaju – razgovarajte i donesite odluke, a nemojte donositi nezakonite zakone”, rekao je Schmidt.

“Poruka: ukoliko povučete poteze protivno ovoj odluci…”

Odluke stupaju na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a.

“Oni koji su dobili zadatak da rade nešto što ne žele da rade, poruka: Ukoliko se potezi povuku protivno ovoj pravnoj stvarnosti, odnosno mojoj odluci, svi uključeni će snositi pravne posljedice.  I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i o transakcijama. Optimističan sam i nadam se da ćemo doći do dobrih odluka. Spreman sam, ali nisam tu samo da dijelim sreći nego sam tu da govorim i o stvarnosti koje imaju pravni kontekst. Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu”, poručio je Schmidt.

Prethodni članakLegendarni Ćiro postao počasni građanin rodnog Travnika
Naredni članakNedjelja 24.4.2022. godine sa početkom u 13:00 sati u svečanoj sali Atrium (hotel Evropa-Sarajevo) diskurs na temu: “GRANICE BOSNE I HERCEGOVINE-GEOGRAFSKA ANALIZA” u organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti.