Naslovnica Vijesti iz BiH Spinovanje je majka (ne) znanja

Spinovanje je majka (ne) znanja

1009
0

Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo, potpomognuta pojedinim medijima, svoj nerad i neznanje, kako smo se mogli uvjeriti bezbroj puta do sada, prikriva pukim spinovima, koji po pravilu ostaju bez ikakvog pojašnjenja. Čitaoce tih njihovih neistina ili poluistina do zaključka, uglavnog krivog, poslije vode dobro utrenirani i dobro plaćeni botovi, tako da se veoma brzo zapravo izgubi i sama smisao svega, pa i objavljenog spina.

Posljednju takvu igranku priredio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pričom o blokadi računa KJP ZOI'84. On je naime ustvrdio da je račun preduzeća blokiran kako bi se naplatio dug u iznosu od 560.000 KM koji je proistekao iz ugovora sa slovenačkom firmom Peeroton potpisanog još 2009.godine.  Ministar je naveo da je ugovor potpisao tadašnji direktor KJP ZOI'84 Nedžad Ajnadžić i to na sedam godina, te da je 2015.godine tadašnja uprava mailom obavijestila predstavnike Peerotona da nema potrebe za nastavkom saradnje, što u biti predstavlja jednostrani raskig ugovora, nakon čega je i pokrenut sudski spor u Celju.

Adnan Delić

Ova priča takozvanih „zaštitnika“ narodne imovine okupljenjih u aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo smislena je do te mjere da zapravo nema nikakvog smisla. Ministar je rekao to što je rekao i smatra da je dovoljno i da narodu ne trebaju bilo kakva druga pojašnjenja. Zaboravio je namjerno spomenuti da ugovor koji je potpisan 2009.godine nikada nije bio aktiviran, niti da je realizovan bilo kakav projekat iz tog ugovora. Javnost po njemu, ministru Deliću, ne treba da zna ni da su ugovorom između KJP ZOI'84 i Peerotona precizirani ciljevi koji su podrazumjevali približavanje EU fondovima,  pisanje projekata i povlačenje bespovratnih sredstava za nabavku gondola, ski liftova, opreme za zasnježavanje. Bitno je takođe spomenuti i da je ugovor imao međunarodni karakter i da je zahtijevao visoku posvečenost administracije KJP ZOI'84 u smislu realizacije pomenutih ciljnih aktivnosti.

Ministar Delić svojim pominjanjem samo Nedžada Ajnadžića, koji je funkciju direktora KJP ZOI'84 obavljao do 2011. godine, amnestirao je čak četiri direktora koji su poslije njega rukovodila ovim preduzećem i koji su dakle imali obavezu držati se ugovora u pristupu EU fondovima ili pokrenuti proceduru njegovog raskida, što je bilo moguće na regularan način i uz saglasnost obje strane, jer ugovor nikada nije bio aktiviran i samim tim nije proizveo bilo kakvu štetu.

Sam sudski proces je vođen po tužbi firme Peereton, i u postupku je sud presuđivao u korist KJP ZOI'84. Peereton je tužio ZOI zbog ignorisanja ugovora i pristupa fondovima bez partnerstva, odnosno za povlačenje sredstva iz EU fondova sa Serdom u partnerstvu sa Crnom Gorom po osnovu prekogranične saradnje. Partner je time bio marginaliziran, a na sudsku odluku koja je bila pozitivna za ZOI, Peeroton je pokrenuo žalbeni proces. Na ročistu koje je uslijedio ZOI je ignorisao taksu i onemogućio prisustvo advokata. U tim okolnostima sud je  donio odluku zbog propuštanja i presudio u korist tužitelja, odnosno priznao njegova potraživanja i definisao  zatezne kamate.

– U moje vrijeme predmetni ugovor nije bio aktivan, a dobio sam informaciju i da nije bilo nikakvih aktivnosti do njegovog isteka i jednostranog raskidanja, što nije bio dobar potez, izjavio je za naš portal Nedžad Ajnadžić.

Nedžad Ajnadžić

On je izrazio i žaljenje što je KJP ZOI'84 dovedeno u poziciju da bude blokirano i da otežano funkcioniše zbog, kako je istakao, nemara i marginalizacije poteza koji su morali biti u fokusu.

Prethodni članakNew Law on Expertise – A New Model of Expertise system Functioning in the Republic of North Macedonia – Advantages and Disadvantages
Naredni članakSkopje: Održan okrugli sto za novi zakon o Vještacima, predstavnik BiH prof.dr. Hadžib Salkić