Naslovnica Vijesti iz BiH Turković: Usvojeni dokumenti na Samitu dodatno će učvrstiti regionalnu saradnju

Turković: Usvojeni dokumenti na Samitu dodatno će učvrstiti regionalnu saradnju

414
0

SARAJEVO, 10. novembra – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u ime BiH učestvovala na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Turković je govorila na Samitu, te u ime naše države potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se naša zemlja pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Tim dokumentima je cijeli region prihvatio standarde Zajedničkog tržišta EU i otvorio velike mogućnosti ubrzanja puta ka Evropskoj uniji.

 – Radi se o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode Evropske unije – sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba, te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu Evropske unije. Ovdje treba dodati Zelenu i digitalnu agendu, koje trebaju da omoguće našim zemljama energetsku transformaciju regiona i približavanje Zapadnog Balkana nivou informatičkog društva EU – kazala je Turković. 

Također, kako je dodala, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura nepovratnih sredstava, te jednu milijardu eura za infrastrukturu i 20 milijardi eura garantne šeme EU za Zapadni Balkan.

 – Pristupanjem navedenim dokumentima dodatno se intenzivira regionalna saradnja, te ubrzava proces približavanja BiH i čitavog regiona Evropskoj uniji. Izuzetno je važno podsjetiti da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija – kazala je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

fena

Prethodni članakVlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za pomoć zdravstvu
Naredni članakAzemina Tomjanović odustala od kandidature za Vijeće u Općini Centar