Naslovnica Biznis Načelnik Efendić u Konyi (Turska): Podrška projektima u BiH

Načelnik Efendić u Konyi (Turska): Podrška projektima u BiH

899
0

Održana je sjednica Upravnog odbora Saveza općina turskog svijeta (TDBB) kojoj je prisustvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, kao član Upravnog odbora i potpredsjednik iz Bosne i Hercegovine.

31 lokalna zajednica pristupila je ovoj međunarodnoj organizaciji, koja promoviše i razvija saradnju na lokalnom nivou i okuplja ukupno oko 1.200 općina i gradova iz 30 zemalja.

Ovo je bila prva sjednica nakon više od godinu i po, kada su se zbog pandemije korona virusa održavale samo online sesije. Iako je pandemija znatno uticala na sve procese na međunarodnom nivou zbog ograničenja u kretanju, kod većine projekata koje TDBB realizira u Bosni i Hercegovini, aktivnosti su se odvijale planiranom dinamikom. Na upravnom odboru bilo je riječi o više projekata u općinama članicama iz Bosne i Hercegovine, gdje su podneseni izvještaji o realizaciji, kao i odluke o početku realizacije novih projekata.

Projekte koje treba posebno izdvojiti su “Most mira na Spreči” u gradu Doboju gdje će Savez općina turskog svijeta finansirati izgradnju mosta sa 300.000 KM. Zatim, treba naglasiti da Savez općina turskog svijeta sa 20.000 dolara pomaže u organizaciji manifestacije Ajvatovica svake godine, te svaki mjesec pomaže u funkcionisanju internata za učenike “Emmaus” fondacije u Srebrebnici. U Srebrenici je također završena izgradnja jednog od bungalova u kompleksu “Centar za majke Srebrenice”. Vrijednost tog projekta je 80.000 KM i finansiran je od strane Saveza općina turskog svijeta i Općine Beykoz iz Istanbula.

Na zahtjev Opšte poljoprivredne zadruge “Tarevci” iz Modriče finansirana je izgradnja plastenika u vrijednosti 25.000 eura. U saradnji sa Federalnim ministarstvom za raseljena lica i izbjeglice, TDBB je sa 20.000 eura sufinansirao izgradnju dječijeg igrališta u Kotor Varoši, mjesto Vrbnjaci. Ukupna vrijednost projekta je 90.000 KM.

Kada su u pitanju projekti koji će biti realizirani u narednom periodu, treba spomenuti da će Savez općina turskog svijeta pomoći sa 30.000 eura u izgradnji osnovne škole u mjestu Kokoščići, Općina Vareš.

U projektu “Centar za majke Srebrenice” nevladine organizacije”Emaus”, Savez općina turskog svijeta će u saradnji sa Općinom Karatay iz grada Konya izgraditi još jedan bungal, čija je vrijednost 80.000 KM. Savez općina turskog svijeta će također donirati jedno sanitetsko vozilo za potrebe Općine Pale – Prača, završetak izgradnje šehidskog spomen – obilježja u Zvorniku i projekat rekonstrukcije krova na staroj kamenoj džamiji u Župi kod Trebinja.

Savez općina turskog svijeta (TDBB) svoje projekte osim sa općinama i gradovima, realizira i sa ministarstvima, humanitarnim i nevladinim organizacijama, te vjerskim i kulturnim institucijama.

Načelnik Efendić se na sjednici Upravnog odbora u ime općina i gradova, kao i njihovih stanovnika, zahvalio na podršci brojnim projektima u Bosni i Hercegovini, istakavši da naša zemlja prednjači po broju projekata, koje realizira TDBB u nekoj od zemalja članica. Osim sjednice UO, održani su i odvojeni sastanci sa gradonačelnikom Konye Ibrahimom Ugur Altayom, te načelnicima nekoliko općina iz sastava grada Konye, koji broji oko 2,5 miliona stanovnika i čija površina je približna površini Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor donio je odluku i o doniranju 150.000 sadnica drveća za općine u južnoj Turskoj, koje su zadnjih dana bile zahvaćene velikim požarima, kako bi se što prije pristupilo sanaciji nastalih šteta i ozelenjavanju predjela koji su stradali u požaru.

SAFF

Prethodni članakBiden se od svih političara najviše zalagao za vojnu intervenciju u bivšoj Jugoslaviji
Naredni članakČast mi je i veliko zadovoljstvo služiti vašoj zemlji