Naslovnica Vijesti iz BiH Održana komemoracija povodom smrti prof. dr. Hasana Muratovića (VIDEO)

Održana komemoracija povodom smrti prof. dr. Hasana Muratovića (VIDEO)

407
0

Komemoracija povodom smrti profesora emeritusa Hasana Muratovića, bivšeg državnika i nekadašnjeg rektora sarajevskog univerziteta, održana je u organizaciji Univerziteta i Ekonomskog fakulteta, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Biranim riječima od Muratovića su se oprostili članovi akademske zajednice i drugi poštovaoci njegovog djela.

Uoči komemoracije, aktuelni rektor Rifat Škrijelj novinarima je izjavio da žali zbog smrti profesora Muratovića jer je njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za državu Bosnu i Hercegovinu, akademsku zajednicu, posebno za Univerzitet u Sarajevu kojem je Muratović, kao rektor, postavio reformske temelje.

-Samo vizionar, kakav je bio on, mogao je utemeljiti reforme, a da ne naruši ono što je i ranije bilo kvalitet; za dvije godine rektorskog mandata, učinio je toliko mnogo da plodove njegovog djelovanja Univerzitet ubire i danas, kazao je Škrijelj.

I u rutinskim razgovorima s profesorom Muratovićem, vizionarem i ‘ljudskom enciklopedijom’, sagovornik je mogao steći toliko korisnih znanja, kazao je sadašnji rektor.

Profesor na Ekonomskom univerzitetu u Sarajevu Aziz Šunje također se obratio novinarima uoči komemoracije rekavši da je Hasan Muratović bio jedan od najznačajnijih ljudi poslijeratne, nezavisne države Bosne i Hercegovine.  

Plijenio je izrazitom harizmom, integritetom, snagom i moći znanja te kao državnik, top-menadžer i vizionar ostavio poseban trag u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini i njenoj akademskoj zajednici, zaključio je profesor Šunje.

Vijest o smrti Hasana Muratovića u Sarajevu, nekadašnjeg premijera Bosne i Hercegovine i rektora Sarajevskog univerziteta, objavljena je u subotu.

Premijer u periodu od 1996. do 1997. godine, Muratović je nakon toga imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, a po državničkoj karijeri, posvetio se akademskoj te bio i rektor Univerziteta u Sarajevu u periodu 2004/2005. i 2005/2006. 

Uz vijest o smrti, Univerzitet je u subotu objavio njegovu impresivnu biografiju.

Samo neki od biografskih detalja su da je Muratović diplomirao na Univerzitetu u Ljubljani, a postdiplomski studij završio na Mašinskom fakultetu  u Sarajevu te stekao zvanje magistra organizacijskih nauka.

Doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje doktora organizacijskih nauka.

Bio je profesor na Ekonomskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Povodom 70. godišnjice tog univerziteta, prof. dr. Hasanu Muratoviću uručena je Plaketa  za izuzetan doprinos u razvoju ove akademske ustanove i visokog obrazovanja, naročito u pogledu priprema i vođenja reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu te uvođenja Bolonjskih principa u nastavne procese.

Pogledajte VIDEO

fena

Prethodni članakKreator vakcine protiv koronavirusa: Život će se normalizovati do sljedeće zime
Naredni članakKoalicija ‘Pod lupom’ – Napravljen značajan demokratski iskorak (VIDEO)