Naslovnica Vijesti iz BiH U Kozarskoj Dubici završena ekshumacija posmrtnih ostataka muške osobe

U Kozarskoj Dubici završena ekshumacija posmrtnih ostataka muške osobe

450
0

SARAJEVO, 30. oktobra – Završena je ekshumacija posmrtnih ostataka osobe muškog spola na lokalitetu Prosara-Bijakovac na području općine Kozarska Dubica, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativno-identifikacioni centar (KIP) Šejkovača u Sanskom Mostu zbog dalje forenzičke obrade i identifikacije žrtve. Ima određenih saznanja o mogućem identitetu, što će se naknadno utvrđivati analizom DNK-a.

Saradnju u cilju pronalaska posmrtnih ostataka i provjere činjenica aktivno je pružala SIPA te zajedno s Tužilaštvom BiH dovodila svjedoka na lice mjesta radi utvrđivanja tačne lokacije. U procesu traženja i ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici iz Kozarske Dubice.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u ovaj proces, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH. 

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

fena

Prethodni članakU BiH od virusa korona dosad se oporavilo 27.870 osoba, aktivnih 19.055
Naredni članakSpasioci ispod urušene zgrade u Izmiru izvukli četiri povrijeđene osobe