Naslovnica Blic vijesti BEGIJA SMAJIĆ: ONI KOJI DANAS NISU SPREMNI PRIZNATI GENOCID, SPREMNI SU GA...

BEGIJA SMAJIĆ: ONI KOJI DANAS NISU SPREMNI PRIZNATI GENOCID, SPREMNI SU GA POČINITI NAD MOJIM SINOVIMA I MUŽEM

509
0

Begija Smajić, poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, u vrijeme trajanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, pozvala je srpske političare da sa pleća svog naroda skinu teret.

  • Kao majka ne želim da doživim sudbinu majke Hatidže, a moja djeca sudbinu njene djece, a moj muž sudbinu njenog muža. Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi zločin genocide, spremni su ga počiniti nad mojim sinovima i mojim mužem – rekla je.

Ona je kazala kako poziva političke predstavnike srpskog naroda da skinu teret s pleća srpskog naroda, kako bi djeca živjela u miru i slozi.

  • Djeca kojoj predajem u Srebrenici pokazuju da je to moguće, ali ih oni svojom retorikom zbunjuju, a nemaju pravo da to čine – kazala je.

O Dodikovoj najavi da treba smijeniti predsjedavajućeg Skupštine opštine Srbrenica, Ćamila Duraković kazala je da je to moguće, a da se ni sam Duraković tome ne bi iznenadio.

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatraju izmjene Krivičnog zakonika RS-a i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Na sjednicu su došli i lideri političkih partija iz RS-a, koji će imati mogućnost da se obrate poslanicima, kao i poslanici Koalicije zajedno za BiH, iako se špekulisalo da će možda bojkotovati sjednicu.

Sjednica se održava nakon što je Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se između ostalog zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prethodni članakStranka za BiH: Dodikov poziv policiji da štiti negatore genocida je porazan za cijelu Evropu
Naredni članakBiden se od svih političara najviše zalagao za vojnu intervenciju u bivšoj Jugoslaviji