Naslovnica Društvo Stranka za BiH: Dodikov poziv policiji da štiti negatore genocida je porazan...

Stranka za BiH: Dodikov poziv policiji da štiti negatore genocida je porazan za cijelu Evropu

525
0

Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je 85. redovnu sjednicu Predsjedništva, na kojoj su donesene odluke vezane za održavanje predstojećeg kongresa te imenovani odbori za pripremu kongresa.

Razmatrana je aktuelna politička situacija, nastala nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko naložio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

  • Pozdravljamo odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.
  • Pozivamo tužilaštva i sudove na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da u potpunosti primijene novi krivični zakon i procesuiraju sve koji ga krše.
  • Sve odluke i reakcije rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS po pitanju novog Krivičnog zakona su neosnovane i kao takve ih treba odbaciti te ispitati u kojoj mjeri krše Ustav Bosne i Hercegovine kao i najnoviji Krivični zakon.
  • Odluka stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta RS da ne učestvuju u radu Institucija Bosne i Hercegovine je protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu i najviše šteti građanima Bosne i Hercegovine, posebno u manjem bh. entitetu. Pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da utvrde odgovornost nosilaca državnih funkcija, koji ne budu učestvovali u radu institucija i shodno tome donesu nove odluke i ako je potrebno sankcije.
  • Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kojom je pozvao entitetsku policiju da se suprotstavi eventualnim hapšenjima koje bi provodila SIPA, direktno je suprotstavljanje zakonima Bosne i Hercegovine i ugrožava mir i stabilnost. Ovakve izjave o zloupotrebi policije i protivljenju zakonu izazivaju zebnju i zabrinutost svakog svjesnog i odgovornog Bosanca i Hercegovca.

Napominjemo da su u presudama za genocid kao izvršioci genocida imenovani Vojska i policija Republike Srpske. Pozivanje policije, koja još uvijek nosi to isto ime, da zaštiti negatore genocida, je poražavajuće ne samo za našu zemlju, nego i za Evropu na čijem se tlu to dešava. Pozivamo tužilaštvo i sud Bosne i Hercegovine da poduzmu sve korake koji će osigurati nesmetano funkcionisanje ustavnog poretka i provođenje zakona.

  • Stranka za Bosnu i Hercegovinu naglašava da su Institucija visokog predstavnika i ovlasti koje ima još uvijek neophodni, sve dok se ne otklone institucionalne blokade i Bosna i Hercegovina ne postane demokratska zemlja kao i druge zemlje Evrope, s građaninom kao nosiocem demokratije. Institucija Visokog predstavnika je posljedica agresije i genocida, odnosno Dejtonskog sporazuma na koji se svi pozivaju.
  • Stranka za Bosnu i Hercegovinu će nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice NATO-a i Evropske unije.
Prethodni članakSvjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici
Naredni članakBEGIJA SMAJIĆ: ONI KOJI DANAS NISU SPREMNI PRIZNATI GENOCID, SPREMNI SU GA POČINITI NAD MOJIM SINOVIMA I MUŽEM

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime