Naslovnica Vijesti iz BiH Ekshumacija na Jabučkom Sedlu, pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve

Ekshumacija na Jabučkom Sedlu, pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve

382
0

Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području općine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni saradnik, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju.

Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Prethodni članakTurković i González Laya o posljedicama pandemije Covid-19
Naredni članakReis Kavazović: Okrenimo se dobru i prosperitetu