Naslovnica Vijesti iz BiH Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi

378
0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je šest ugovora o korištenju sredstava s klijentima kojima su odobreni krediti kod Razvojne banke FBiH za ulaganja u poljoprivredu.

Riječ je o grant sredstvima koje je Federalno ministarstvo osiguralo u ovogodišnjem programu poticaja za sufinansiranje investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u okviru kreditne linije Razvojne banke. Vrijednost tih šest projekata je 1,8 miliona KM, od čega će Ministarstvo subvencionirati oko 450.000 KM.

U skladu s protokolom o saradnji koji je potpisan s Razvojnom bankom, Ministarstvo osigurava grant od 25 posto iznosa, klijent 25 posto, a banka kredit za 50 posto sredstava. Ministarstvo je za te namjene kod Razvojne banke deponiralo 3.000.000 KM, a banka  osigurala sredstva iz svog portfelja od 6.000.000 KM.

Rok otplate tih kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, uz grace period do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa fiksno tri posto na godišnjem nivou.

– Drago mi je što smo uspostavili uspješnu saradnju s Razvojnom bankom Federacije BiH i nadam se da je ovo početak zajedničkog nastojanja da olakšamo finansiranje proizvođačima i doprinesemo dugoročnoj održivosti investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – naglasio je ministar Dedić.

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić je istakao opredijeljenje te banke za partnerstvo s poljoprivrednicima, kao i da će i dalje podržavati projekte kojima se unapređuje taj sektor.   

Sredstva kredita i granta koriste se za investicije u poljoprivredne mašine, opremu i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju. Također, za sufinansiranje visokokvalitetne rasplodne stoke, investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja ili prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i investicije u podizanje višegodišnjih nasada, te podršku za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda. (FENA)

Osim te kreditne linije kod Razvojne banke, uspostavljen je i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.BIZ.POLJOPRIVREDA

Prethodni članakPriznanje ‘Pečat 100 najvećih u BiH’ dobila kompanija ‘Klika’
Naredni članakCikotić i Ćulum o aktuelnoj migrantskoj krizi i prioritetima SIPA-e