Naslovnica Biznis Predsjedništvo usvojilo zajedničku izjavu o očuvanju mira u BiH (VIDEO)

Predsjedništvo usvojilo zajedničku izjavu o očuvanju mira u BiH (VIDEO)

371
0

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo zajedničku izjavu u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa akcentom na jačanje i prosperitet BiH u miru.

Nakon sjednice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na konferenciji za medije kazao da zajednička izjava ima 11 tačaka u kojima se, pored ostalog, kaže da treba graditi stabilnu BiH i poštovati podjednako prava svih naroda u BiH, ali i  izražava poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Akcent zajedničke izjave, kazao je Džaferović, je na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanju i uvažavanju svih naroda i građana iz svih dijelova BiH, sa posebnim fokusom na buduće generacije, na mlade.

– To treba da bude budućnost BiH, izgradnja  u miru, stabilnost, njeni integracijski procesi, međusobno uvažavanje, razumijevanje i poštivanje, mladi  ljudi koji trebaju  da imaju svoju šansu, da ostaju u BiH, imaju posao,  osnivaju svoje porodice i grade svoju budućnost u našoj domovini – naglasio je Džaferović.

Elementi sadržani u zajedničkoj izjavi ukazuju i na to da  obilježavanje 25. godišjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijeli region zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini.

Također je istaknuto da Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH.

Naglašeno je i da  Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos u uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji BiH.

– Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH, u svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu, kantonima, gradovima i općinama – stoji u zajedničkoj izjavi.

Predsjedništvo BiH u izjavi  pozdravlja i sve napretke koji su od općeg Okvirnog sporazuma za mir u BiH do danas učinjeni na polju ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave…

Istaknuto je da obaveza svih nivoa vlasti u BiH jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Prošlo je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma i većina građana BiH, kako je navedeno, naročito među mlađim generacijama, žele da imaju priliku za život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu.

– Mi članovi Predsjedništva BiH potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo  po mjeri svih njenih naroda i građana, a naročito mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini – rečeno je u izjavi.

Tema sjednice bila je i migrantska kriza u BiH, a  Džaferović je kazao da su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić konstatirali da je Ministarstvo sigurnosti BiH poduzelo značajne korake na zaštiti granica BiH, te da  su sporazumi o readmisiji doveli do toga da BiH danas ima manje migranata nego što je bilo ranije.

– Zaključkom je Predsjedništvo BiH zatražilo da sve policijske agencije u BiH moraju bez rezerve da primjenjuju zakone ove države kako bi se u potpunosti zaštitila lična i imovinska sigurnost građana BiH i zaštitio javni red i mir – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Uime Predsjedništva BiH uputio je izraze saučešća porodici ubijenog Jasmina Berovića.

Predsjedništvo BiH također smatra da je u vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv  ovog opakog virusa.

Na kraju  zajedničke izjave je naglašeno da Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regionu na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom. 

Pogledajte VIDEO

fena

Prethodni članakProf.dr. Hadžib Salkić, stalni sudski vještak iz oblasti kriminalistike: UPOZORENJE RODITELJIMA!
Naredni članakHerceg: Aktualizirao sam potrebu izmjena Zakona o pripadnosti prihoda (VIDEO)