Naslovnica Vijesti iz BiH Dio objekta Željezničkog školskog centra kao privremeni izolatorij

Dio objekta Željezničkog školskog centra kao privremeni izolatorij

343
0

Vlada Kantona Sarajevo je zajedno sa članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, donijela odluku o stavljanju dijela objekta Željezničkog školskog centra u funkciju privremenog izolatorija Kantona Sarajevo.

U uvjetima nepostojanja ministra zdravstva, kao i pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu, premijer Mario Nenadić sazvao je ovu sjednicu, te donio ovakvu odluku sa ostalim članovima Vlade i na prijedlog Kriznog štaba, u čijem sastavu su čelnici zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite i ključnih bolničkih odjeljenja, kao i Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

 – Privremeni izolatorij će biti stavljen u funkciju (oformljen i spreman za rad) do kraja naredne sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba sa lakšom kliničkom slikom koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uslovima. Ovaj izolatorij se formira za slučaj potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u KS, shodno aktu Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a do stavljanja u funkciju Covid-izolatorija pri JU Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš“, odnosno dok se ne završi rekonstrukcija prostora bivšeg Armijskog garnizonskog centra – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Nadzor nad radom i funkcionisanjem privremenog izolatorija vršit će JU “Dom zdravlja KS”.

Na sjednici je dogovoreno da se paralelno sa aktivnostima na uspostavljanju privremenog izolatorija, odmah stave u funkciju i počnu popunjavati svi raspoloživi bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo za smještaj i liječenje pacijaneta sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Dogovoreno je da će se nakon popune trenutnih kapaciteta u Klinici Podhrastovi početi popunjavati kapaciteti u Općoj bolnici, koja je obezbijedila 30 kreveta za prijem covid-pacijenata.

Nakon toga će se ići na popunu svih dodatnih bolničkih kapaciteta.

– Klinički centar i Opća bolnica izvijestit će Vladu koji su to dodatni bolnički kapaciteti za prijem covid-pacijenata, a koji neće ugroziti liječenje drugih pacijenata. Sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo će dati na raspolaganje zdravstveni i drugi kadar za formiranje timova koji će biti angažirani u privremenom izolatoriju. Vlada KS je, također, putem JU “Služba za zapošljavanje KS” obezbijedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz Program aktivnih mjera politika zapošljavanja – saopćeno je.

Vlada će u saradnji UNDP-ijem osigurati uređenje prostora u skladu sa zdravstvenim i drugim standardima za boravak pacijenata i rad zdravstvenog i drugog pomoćnog osoblja, a koje će izraditi Krizni štab. Za koordinaciju ovim aktivnostima zaduženo je Ministarstvo zdrvastva KS koje će o tome redovno izvještavati Vladu.

Na sjednicama je razmatrano i stanje u vezi sa trenutno raspoloživim kapacitetima za obavljanje testiranja na koronavirus, odnosno PCR testova i uređaja, osoblja za rad na testiranjima, kao i drugih raspoloživih laboratorijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

Uvažavajući činjenicu da trenutno postoji veći broj neobrađenih testova u domovima zdravlja, Vlada je naložila da se hitno kontaktiraju sve privatne, kao i javne zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo sa registrovanim certificiranim laboratorijama, radi njihove mobilizacije u obavljanju testiranja i ubrzanju te procedure.

Vlada KS je naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da, kao hitnu i privremenu mjeru, u skladu sa važećim zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sklopi ugovore sa svim certificiranim laboratorijama, radi njihove mobilizacije.

Predstavnici Kriznog štaba su dali punu podršku premijeru Nenadiću i Vladi u ovim aktivnostima, kao i nastojanjima da se nastavi timski i kontinurano djelovati.

Prethodni članakPredstavljeni kandidati OO SDA Centar za predstojeće lokalne izbore. NEDŽAD AJNADŽIĆ – Obavljao sam svoju dužnost, a ne funkciju!
Naredni članakHadžić: Preimenovanje stadiona velika stvar u SAD, posebno priznanje za trenera