Naslovnica Blic vijesti Na Skupštini KS-a po hitnom postupku izmjene Zakona o policijskim službenicima

Na Skupštini KS-a po hitnom postupku izmjene Zakona o policijskim službenicima

350
0

Prijedlozi izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, po hitnom postupku, naći će se pred zastupnicima Skupštine KS koja će biti održana danas.

Predlagač zakona, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko ranije je kazao da su uradili detaljnu analizu i elaboraciju predloženih zakona, koji su izuzetno važni za efektivniji i efikasniji rad policijskih službenika na terenu, posebno jer se oni tokom svog rada svakodnevno susreću sa sigurnosnim izazovima.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, kojim je definisano nekoliko izmjena i dopuna čiji je cilj otkloniti određene nedostatke koji su utvrđeni pri implementaciji ovog zakona.

Izmjene i dopune odnose se, između ostalog, na jasnije grupiranje formalnog i neformalnog obrazovanja te informalnog i samousmjerenog učenja.

Također su ispravno definirani programi formalnog obrazovanja, odnosno, izbačeni su programi neformalnog obrazovanja koji su se greškom našli u kategoriji formalnih obrazovnih programa. Značajnu novinu predstavlja ograničavanje da srednje škole kao javne ustanove, osim gimnazija, mogu provoditi programe za sticanje formalne kvalifikacije, a ne i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost. Programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, pored srednjih škola kao javnih ustanova, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za ovu djelatnost.

Također, nije ostavljena mogućnost da se kroz obrazovanje odraslih mogu realizirati programi za sticanje visokog obrazovanja uopće. Organizatorima obrazovanja odraslih, koji su upisani u registar koji se vodi u Ministarstvu, dozvoljeno je da od dana stupanja na snagu ovog zakona mogu realizirati ove programe za dvije generacije polaznika.

Dodani su i programi usavršavanja i osposobljavanja kao programi neformalnog obrazovanja, koji nisu bili navedeni u Zakonu. Također, objašnjeno je da neformalno obrazovanje, koje nema status javno važećeg obrazovanja, mogu provoditi i drugi pravni subjekti, koji ne podliježu obavezi institucionalne i programske akreditacije, što u postojećem zakonu nije bilo jasno navedeno.

Propisana je, između ostalog, i obaveza reakreditiranja organizatora obrazovanja odraslih, svakih pet godina.

Zastupnici će razmtrati i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekat „Javni prevoz Sarajevo Dio 3“ u iznosu do 10.000.000 eura. Svrha Projekta je riješiti jedan od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu poboljšanjem kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz nabavku novih tramvaja koji će se koristiti u Kantonu. Projektom su također obuhvaćeni prioritetni izazovi pitanja zaštite okoliša koji se odnose na kvalitet zraka kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

Rok otplate je 15 godina, grace period tri godine, kamatna stopa je šestomjesečni Euribor + 1 posto marža, na godišnjem nivou, a dospijeće polugodišnje, u jednakim otplatama glavnice. Iznos provizije na raspoloživa a neisplaćena sredstva će biti 0,5 posto godišnje.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta “Energetske efikasnosti-dodatno finansiranje”. 

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o zamjeni nekretnina između Kantona Sarajevo i Nurije Omerbašića, u skladu sa članom 23. Zakona o eksproprijaciji FBiH, radi izgradnje dvocijevnog tunela „Kobilja glava“ – saobraćajnica I transverzala od granice sa Općinom Centar do kraja tunela u Vogošći.

Na današnjoj sjednici zastupnici će analizirati i Prijedlog odluke o usvajanju “Bilansa energetskih potreba Kantona Sarajevo za 2020. godinu”.

Zastupnici će razmotriti prijedloge 11 odluka o davanju saglasnosti na ugovore o kupovini stanova.

fena

Prethodni članakAzerbejdžan uputio posljednje upozorenje Armeniji
Naredni članakBorell: Hitno se vratiti pregovorima o Nagorno-Karabahu