Naslovnica Biznis Osigurati finansiranje izgradnje autoceste na dionici Mostar sjever-Mostar jug

Osigurati finansiranje izgradnje autoceste na dionici Mostar sjever-Mostar jug

378
0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas su s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila šefica Ureda te banke za BiH Manuela Naessl, razgovarali o modalitetima finansiranja izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar sjever – Mostar jug.

Sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je riječ o izuzetno značajnom projektu, stoga bi iznalaženje rješenja za finansiranje izgradnje značilo i zatvaranje finansijske konstrukcije za cjelokupni dio autoceste od Tarčina, preko tunela Prenj do južno od Mostara.

Premijer Novalić je istaknuo da do zatvaranja finansijske konstrukcije treba doći što brže, jer je u svemu najbitniji faktor vremena.

– U situaciji kada ne možemo puno računati na krajnju potrošnju i na velike izvozne rezultate, javne investicije su najbolji i najsigurniji način za ubrizgavanje novca u privredu – pojasnio je premijer.

On je zahvalio EBRD-u na ogromnom uloženom angažmanu u BiH, prije svega kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, ali i na unošenju transparentnosti u djelovanje domaćih vlasti.

Na današnjem sastanku kojem su, posredstvom videolinka, učestvovali i predstavnici Ureda EBRD-a u Londonu, rečeno je da je izgradnja Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu visoko na listi prioriteta ove međunarodne finansijske institucije.

U razgovorima, čiji je nastavak dogovoren za narednu sedmicu, učestvovao je i direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

fena

Prethodni članakDžaferović-Rama: Obostrani interes za unapređenje odnosa BiH i Albanije
Naredni članakAzerbejdžan želi da Turska bude dio mirovnog procesa s Armenijom