Naslovnica Iz Svijeta Azerbejdžan želi da Turska bude dio mirovnog procesa s Armenijom

Azerbejdžan želi da Turska bude dio mirovnog procesa s Armenijom

365
0

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev rekao je u ponedjeljak u intervjuu za tursku državnu televiziju da Turska mora biti uključena u mirovni proces za regiju Nagorno-Karabah nakon potencijalnog prekida vatre.

– Turska sigurno mora biti uključena u bilo koji predstojeći mirovni proces. Sigurno će biti pokrenut mirovni proces. Sukobi ne mogu trajati vječno, pa što prije to bolje – rekao je Aliyev za TRT Haber.

Armenija i Azerbejdžan međusobno su se optuživali za napad na civilna područja u devetom danu borbi u kojoj je stotine ljudi ubijeno u najžešćim sukobima u regiji već više od 25 godina.

Turska je osudila ono što je armenska okupacija u Nagorno-Karabahu i obećala podršku etničko-turskom Azerbejdžanu. Iako su i Ankara i Baku negirali da je Turska umiješana u sukob, Turska kaže da je spremna podržati Azerbejdžan.

U televizijskom intervjuu Alijev je rekao da su azerbejdžanske snage oduzele nekoliko područja Armenima, prenio je Reuters.

– Turska je veliki globalni potencijal i susjed Južnom Kavkazu – rekao je, dodajući da je pozicija Ankare poslužila kao “upozorenje” drugima.

Alijev je rekao da bi prekid vatre mogao biti moguć samo ako Azerbejdžan dobije međunarodne garancije i “konkretan rok” od Armenije o povlačenju svojih trupa.

– Nemamo pogleda na teritoriju bilo koje druge zemlje, ali ono što je naše trebalo bi biti naše – rekao je.

fena

Prethodni članakOsigurati finansiranje izgradnje autoceste na dionici Mostar sjever-Mostar jug
Naredni članakEfendić i ambasador Pósa obišli Centar ‘Safet Zajko’