Naslovnica Vijesti iz BiH Tadić u Tuzli istaknula važnost Mreže tužioca i istražitelja

Tadić u Tuzli istaknula važnost Mreže tužioca i istražitelja

392
0

TUZLA, 13. oktobra – Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić boravila je u Tuzli u radnoj posjeti Tužilaštvu Tuzlanskog kantona (TK) gdje se sastala sa glavnim tužiocem Tomislavom Ljubićem i njegovim saradnicima.

Na radnom sastanku razgovarano je o radu dva tužilaštva u vanrednim okolnostima prouzročenim pandemijom Covid-19, kao i zajedničkim temama povezanim s procesuiranjem predmeta ratnih zločina, predmeta organiziranog kriminala, te borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i procesuiranju predmeta povezanih s migrantskom situacijom u BiH.

Posebna tema sastanka bio je rad na predmetima ratnih zločina, naročito u svjetlu nedavno usvojene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te predmetima koji bi u skladu sa strategijom, trebali biti proslijeđeni na procesuiranje pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona, te važnosti nastavka IPA projekta 2019. koji se odnosi procesuiranje predmeta ratnih zločina i rad pravosudnih institucija.​

Glavna tužiteljica na sastanku je istakla važnost uspostave Mreže tužioca i istražitelja u cilju učinkovitije borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, u kojoj sudjeluje i Tužilaštvo TK.

Također, istaknut je rad Strateškog foruma glavnih tužioca i dužnosnika policije, koji je formiran u Bosni i Hercegovini radi bolje koordinacije tužilačke zajednice i policijskih agencija u BiH.

Posjeta Tužilaštvu u Tuzli druga je radna posjeta glavne tužiteljice, tužiteljstvima u oba entiteta i Brčko Distriktu, te su sastanci u narednom periodu planirani i u drugim tužilaštvima u BiH, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Državnog tužilaštva.

fena

Prethodni članakZajednička austrijsko-slovenska vježba kontrole granice dronovima
Naredni članakBajević: Očekujem dobru utakmicu ali biće teško jer je i protivnik kvalitetan