Naslovnica Iz Svijeta Zajednička austrijsko-slovenska vježba kontrole granice dronovima

Zajednička austrijsko-slovenska vježba kontrole granice dronovima

339
0

LJUBLJANA, 13. listopada – Slovenija trenutno raspolaže s 24 bespilotne letjelice (drona) za kontrolu granice, a u tijeku je nabava njih još 50, izjavio je u utorak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs za vrijeme zajedničke austrijsko-slovenske vježbe kontrole granice dronovima kod graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld.

Hojs se tom prilikom sastao s austrijskim ministrom unutarnjih poslova Karlom Nehammerom. Razgovarali su o ilegalnim migracijama i situaciji s pandemijom covida-19 te istaknuli dobru policijsku suradnju dviju država.

Slovenski je ministar rekao kako je vježba kontrole granice dronovima pokazala da se suvremenom tehnologijom može mnogo učiniti u zaštiti državne granice i borbi protiv organiziranog kriminala te istaknuo da susjedna Austrija ima 40 dronova i 50 pilota koji njima znaju upravljati, dok sada i Slovenija jača te kapacitete.

Nehammer je nakon susreta s Hojsom kazao da su Austrija i Slovenija saveznice u borbi protiv ilegalnih migracija i da u to intenzivnije treba uključiti i druge države na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti.

“Pred nama su veliki izazovi jer se u BiH i Srbiji nalazi 20.000 migranata”, kazao je austrijski ministar, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

“Uz turske provokacije prema Europskoj uniji primjetan je veći pritisak na naše granice, pa očekujem da sustav koji smo danas testirali počne djelovati iduće godine”, kazao je Nehammer.

Obojica ministara pohvalili su se brojem uhićenja krijumčara ilegalnih migranata. U Austriji ih je otkriveno 250, a u Sloveniji po Hojsovim podacima već 180, prenosi Hina.

fena

Prethodni članakLivanjska škola dobila originalne licence za programe SolidWORKS i SolidCAM
Naredni članakTadić u Tuzli istaknula važnost Mreže tužioca i istražitelja