Naslovnica Vijesti iz BiH OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ Donje Moštre dobila novu školsku zgradu

OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ Donje Moštre dobila novu školsku zgradu

431
0

OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre Visoko dobila je na Svjetski dan učitelja novu školsku zgradu.

Izgradnja školskog objekta trajala je 12 godina, a najveći dio sredstava izdvojila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Školu pohađa 1.129 đaka raspoređenih u 52 odjeljenja u centralnoj i četiri područne škole – Poriječani, Radovlje, Orašac i Zimča, a u školi radi 110 nastavnika. U novu školsku zgradu u Donjem Moštru bit će premješteno 350 đaka raspoređenih u 15 odjeljenja, nakon što škola ubrzo dobije upotrebnu dozvolu.

Premijer ZDK Mirza Ganić je nakon presjecanja vrpce rekao da je ovo veliki dan za školu, jer u starom objektu nije bilo dovoljno prostora za normalno odvijanje nastave za sve učenike, ali i za njega lično, budući da je u Donjem Moštru završio osnovnu školu.

– Samo u 2020. godini smo za završetak nove škole izdvojili 400.000 KM, a pored toga opredijelili smo 340.000 KM za utopljavanje stare škole i 50.000 KM za zamjenu prozora. Također smo izdvojili 130.000 KM za izgradnju fiskulturne sale u PŠ Poriječani, tako da smo ove godine za OŠ “Mula Mistafa Bašeskija” ukupno izdvojili oko 920.000 KM – rekao je Ganić.

Osim toga, dodao je da je Vlada ZDK izdvojila 510.000 KM za OŠ “Kulin Ban”, 420.000 za OŠ “Safvet beg Bašagić”, 280.000 KM za OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, uz dodatnih 20.000 KM za PŠ Podvinci, tako da je samo na području grada Visoko u toku investicija u školsku infrastrukturu u vrijednosti više od dva miliona KM.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što je otvorenje škole upriličeno na Svjetski dan učitelja, najavivši da bi radovi na utopljavanju stare školske zgrade, u okviru programa Svjetske banke, trebali početi do kraja godine, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

fena

Prethodni članakTurković sutra uručuje diplomatske pasoše Nurkiću i Musi
Naredni članakKalesija i Živinice bit će spojeni novim putem