Naslovnica Blic vijesti Azerbejdžan uputio posljednje upozorenje Armeniji

Azerbejdžan uputio posljednje upozorenje Armeniji

370
0

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana upozorilo je armensku vojsku koja i dalje nastavlja napade na mjesta naseljena civilima, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ministarstva navodi se da armenska vojska otvara vatru na grad Terter i danas u jutarnjim satima.

“Posljednji put upozoravamo Armeniju. Uzvratit ćemo radi predostrožnosti”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana, prenosi Anadolu Agency (AA).

S druge strane, Ministarstvo odbrane je objavilo i video snimke uništavanja armenskih tenkova i oklopnih vozila u jučerašnjim sukobima.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska  okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Sukobi su započeli u nedjelju ujutro nakon što su armenske snage otvorile vatru na azerbejdžanska civilna naselja na armensko-azerbejdžanskoj liniji fronta.

fena

Prethodni članakHajiyev: Armenija nastavlja bombardirati azerbejdžanske položaje
Naredni članakNa Skupštini KS-a po hitnom postupku izmjene Zakona o policijskim službenicima