Naslovnica Sport Priznanje ‘Ključ Grada Sarajeva’ bit će dodijeljeno princu Albertu II od Monaka

Priznanje ‘Ključ Grada Sarajeva’ bit će dodijeljeno princu Albertu II od Monaka

414
0

(FENA) – Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku da priznanje „Ključ Grada Sarajeva” dodijeli princu Albertu II od Monaka.

Naime, pod pokroviteljstvom princa Alberta II, EYOF 2019 u Monacu proglašen je akcijom godine, koja je učinila značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport, što je imalo značajne efekte na promociju bh. sporta u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je obrazložio da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, kako je i sam više puta naglašavao da je sport idealna prilika za promociju mira i približavanje zajednica.

Učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi. Član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora.

Ključ Grada Sarajevo dodjeljuje se za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu.

Skaka je naglasio da je dodjela priznanja ‘Ključ Grada Sarajeva’ kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira.

– Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje „Ključ Grada Sarajeva” koji simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva s dobitnikom ovog priznanja – rekao je Skaka.

Dobitniku priznanja „Ključ Grada Sarajeva“ uručuje se priznanje izrađeno u obliku ključa, uz koje se dodjeljuje Povelja.

Priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ uručit će dobitniku gradonačelnik Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Prethodni članakDvodnevna sjednica VSTV-a BiH u novoizgrađenoj Palati pravde u Trebinju
Naredni članakPriznanje ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’ dobit će Jure Franko