Naslovnica Vijesti iz BiH Dvodnevna sjednica VSTV-a BiH u novoizgrađenoj Palati pravde u Trebinju

Dvodnevna sjednica VSTV-a BiH u novoizgrađenoj Palati pravde u Trebinju

406
0

Dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) održava se 30. septembra i 1. oktobra u novoizgrađenoj zgradi Palate pravde u Trebinju u kojoj su smješteni Okružni sud, Osnovni sud, i Okružno javno tužilaštvo u tom gradu.

Nova zgrada je zvanično otvorena početkom septembra i raspolaže modernim arhivskim prostorom, prostorijama za zadržavanje pritvorenih osoba, dvije velike moderno opremljene sudnice, prostorijama za sudsku policiju, advokate, podršku svjedocima, bibliotekom te neophodnom tehničkom i informatičkom opremom.

Na ovaj način riješen je problem nedostatka prostornih kapaciteta i osigurana puna funkcionalnost rada tri najznačajnije pravosudne institucije, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Vijeće je izgradnju podržalo kroz pripremu i izradu projektne dokumentacije, koja je bila neophodan preduslov za započinjanje procesa izgradnje.

Kako se nadalje navodi, priprema projektne dokumentacije je osigurana kroz Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa II koji je VSTVBiH implementirao uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Švedske, koja je dugogodišnji partner bh. pravosuđa.

Sredstva za izgradnju Palate pravde izdvojila je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini u okviru programa predpristupne pomoći – IPA.

– Adekvatni prostorni kapaciteti i uslovi rada u pravosudnim institucijama neophodni su za nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema, zbog čega VSTV BiH, u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulaže stalne napore u osiguravanje uslova za obnovu i izgradnja sudskih i tužilačkih zgrada u Bosni i Hercegovini – navodi se…

Uz angažman VSTV-a i podršku Vlade Švedske, projekti izgradnje ili obnove pravosudnih institucija realizovani su i u Ljubuškom, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Foči, Bihaću, Banjoj Luci, Doboju, Žepču, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Bijeljini, navodi se u saopćenju.

Prethodni članakSAD snažno podupiru BiH i posvećene su jačanju saradnje u oblasti odbrane
Naredni članakPriznanje ‘Ključ Grada Sarajeva’ bit će dodijeljeno princu Albertu II od Monaka