Naslovnica Društvo Karić: Želimo grad Sarajevo napraviti modernim i savremenim

Karić: Želimo grad Sarajevo napraviti modernim i savremenim

390
0

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je,  predstavljajući danas rezultate prvih 100 dana svoga rada i planove za naredni period, kazala da Sarajevo treba biti grad budućnosti, te da ga žele napraviti modernim i savremenim.

– Da bismo sačuvali njegov sjaj, vratili njegovu slavu i podigli ga na pijedestal gdje pripada, u našoj viziji Sarajevo vidimo kao grad budućnosti, riznicu prošlosti, dom izvrsnosti, centar kreativnosti, arenu vrhunskog sporta, najboljeg domaćina, kao grad čuvar i kao grad hiljadu mostova – navela je gradonačelnica.

Kazala je da je Sarajevo kao grad budućnosti njihov prioritet, ali da to ne znači gubljenje identiteta ili zanemarivanje historije i kulture sjećanja, nego naprotiv, „temeljem svog jedinstvenog historijskog puta želimo graditi bolju budućnost“.

Naslijedili su, kaže, izetno kvalitetne projekte iz prethodnog mandata, prije svega istaknuvši Bistričku stanicu koja će, po njenim riječima, u trećem kvartalu biti uspješno završena, a u sklopu koje će biti i muzejska postavka. Drugi projekat koji je naslijeđen je projekat izgradnje Vidikovca.

– Trebević je jako važan, Trebević je naša zaštićena zona i moramo se domaćinski odnositi i prema planini Trebević. Jedan od projekata kojem se želimo posvetiti je izgradnja Opservatorija. To je projekat koji nije samo insfrastrukturni, to je projekat koji je obrazvovni i veoma je važan za zaštitu okoliša – navela je Karić, dodajući da je važno kako se odnosimo prema zaštićenim područjima.

Mišljenja je da treba podržati zanatlije pa je tako potpisala sporazum za podršku obrtničkoj komori. Smatra da grad treba ulagati u mlade kao i u sport. Navela je da je potpisan sporazum o izgradnji biciklističke staze koja povezuje Sarajevo i Pale.                  

– Kako bi pokazali da cijenimo našu prošlost i našu historiju pokrenuli smo i nove projekte, kao što je rekonstrukcija Bijele tabije – navela je Karić te dodala da se nada da će već do kraja godine početi aktivnosti na ovom projektu.

Istaknula je da naš grad mora vratiti status regionalnog centra kreativnosti, kulture i umjetnosti i ponuditi dovoljno prostora našim umjetnicima.

Najavila je da će Grad Sarajevo, kao i do sada, podržati Sarajevo film festival, dodajući da su veoma ponosni što je grad Sarajevo i UNESCO grad filma.  Po njenim riječima, Sarajevo treba biti i grad vrhunskog sporta.

Između ostalog, napomenula je i da su vratili finansiranje Memorijalnom centru Potočari i mnogo energije posvetili čuvanju i širenju svijesti i znanja o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Također, pokrenuli su i postavljanje spomen-ploče na Kazanima i obilježavanje ovog mjesta nevino ubijenih sarajevskih civila.

– Mnogo posla je iza nas, međutim mnogo više posla je ispred nas, ali smo spremni raditi. Želim da radimo sa osmjehom, želim da stvaramo dobre priče i da radimo sa osmjehom za naše građane – zaključila je Karić.  

federalna.ba / Fena

Prethodni članakRadionica u biblioteci “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica: Zaštita i kontrola djece na Internetu, predavač prof.dr. Hadžib Salkić
Naredni članakNOGOMET VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTI! OVO JE BUDUĆNOST, STIŽU NOVA PRAVILA, AUT ĆE SE IZVODITI NOGOM…