Naslovnica Blic vijesti Radionica u biblioteci “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica: Zaštita i kontrola djece na...

Radionica u biblioteci “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica: Zaštita i kontrola djece na Internetu, predavač prof.dr. Hadžib Salkić

374
0

Upoznajte djecu sa dobrim i lošim stranama interneta

Internet djeci može poslužiti kao odlično sredstvo za komunikaciju, zabavu i učenje ali isto tako korištenje interneta sa sobom nosi razne rizike i opasnosti kojih djeca nisu svjesna. Zbog toga je veoma važno da roditelji i staratelji upoznaju djecu sa dobrim i lošim stranama interneta. Tako će razvijati svijest kod djece o tome šta sve postoji na internetu i graditi potreban oprez kod korištenja interneta.

Utvrdite pravila korištenja interneta

Svakako je važno da sa djecom utvrdite pravila korištenja interneta. Uključenost roditelja u djetetove aktivnosti korištenja interneta najefikasniji su način zaštite. Računare je potrebno uvijek držati na vidljivom mjestu u prostoriji u kojoj najviše borave roditelji i djeca. Potrebno je nadzirati aktivnosti djece na internetu ali i vrijeme provedeno na internetu. Previše boravka na internetu utiče na smanjenje socijalnih vještina kod djece kao i na smanjenje pažnje i koncentracije.

Važno je i obratiti pažnju na raspoloženje djece nakon korištenja interneta pogotovo kod djece koja internet koriste samostalno a najčešće putem mobilnih telefona i tableta.

sigurnodjete.ba

Prethodni članakTrener Cluja o ukinutom pravilu na štetu Borca: Trebalo je biti 7:0 za nas
Naredni članakKarić: Želimo grad Sarajevo napraviti modernim i savremenim