Naslovnica Vijesti iz BiH Brkić domaćin sastanka predstavnika zemalja zapadnog Balkana i EU

Brkić domaćin sastanka predstavnika zemalja zapadnog Balkana i EU

361
0

SARAJEVO, 20. oktobra – Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić bio je danas domaćin Šestog sastanka političkih direktora zemalja zapadnog Balkana i izaslanstva Europske unije, koje je predvodio zamjenik generalnog tajnika za politička pitanja Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Enrique Mora.

Teme sastanka bile su aktualna situacija na zapadnom Balkanu, suradnja u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, odnosi sa Turskom, Istočnim Mediteranom, Kinom, Bliskim istokom te Rusijom i Istočnim partnerstvom, s fokusom na Bjelorusiju.

Zamjenik ministrice Brkić u obraćanju je istaknuo da redoviti susreti između predstavnika EU i zemalja zapadnog Balkana, na više razina, unatoč izazovnim i teškim vremenima uzrokovanim pandemijom COVID-19, potvrđuju snažnu potporu europskoj perspektivi ove regije.

Dodao je da su najbolji pokazatelji takvoj politici europskih integracija Zagrebačka deklaracija, usvojena u ove godine na Samitu EU – zapadni Balkan, te Komunikacija o EU politici proširenja i Paket proširenja za 2020. godinu.

Kad je riječ o europskom putu Bosne i Hercegovine, zamjenik Brkić je rekao da je u Izvještaju Europske komisije o BiH za 2020. godinu konstatiran vidan napredak u ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Europske komisije.

Izvijestio je o do sada ispunjenim uvjetima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar, na temelju kojih će se 20. novembra, prvi put nakon 12 godina, u tom gradu održati Lokalni izbori.

Potom je informirao i o usvajanju Metodologije za izradu Programa integriranja BiH u EU, poslovnika o radu Parlamentarnog odbora između BiH i EU te Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina kao i odluci Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbe vezane za smrtnu kaznu u Ustavu RS.

U nastavku izlaganja naglasio je da je unapređenje dobrosusjedskih odnosa jedan od prvih i trajnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Ocijenio je da regionalna suradnja u tom pogledu ostaje vitalni i nezamjenjivi čimbenik na putu ka EU.

– Regionalna suradnja je kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine. Naša zemlja ostaje posvećena promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u sklopu svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU – istaknuo je Brkić.

Pozdravio je pozitivne procese i napredak u regiji, posebice napredak koji su Republika Sjeverna Makedonija i Albanija postigle u smislu otvaranja pregovora, kao i pozitivne korake poduzete u vezi s dijalogom Beograda i Prištine.

Dodao je da je regionalna ekonomska integracija ključna za transformiranje zapadnog Balkana i njegovo približavanje krajnjem cilju – pristupanju EU. S tim u svezi, naglasio je da bi se napori na regionalnoj suradnji trebali nastaviti, te da će i bez analiziranja i razmatranja “Mini Schengena”, Bosna i Hercegovina zasigurno nastaviti suradnju s partnerima sa zapadnog Balkana – osobito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Što se tiče inicijativa, Brkić je ocijenio da Berlinski proces nastavlja svoju misiju i aktivnosti, usprkos poteškoćama i zastoju uslijed pandemije COVID-19, posebice u svjetlu predstavljenog Ekonomskog i investicijskog plana EU (EIP) za zapadni Balkan.

Dodao je da je cilj tog sveobuhvatnog plana, koji nudi proračun do devet milijardi eura, potaknuti dugoročni oporavak putem značajnog investicijskog paketa, prvenstveno kroz poboljšanje povezanosti između gospodarstava zapadnog Balkana i njihovog približavanja EU.

Izrazio je zahvalnost što EU zadržava svoj fokus na regiji kada je riječ o inicijativama u vezi s ekonomskom potporom u korist i dobrobit građana na zapadnom Balkanu te za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana intenzivnoj suradnji među zemljama zapadnog Balkana u rješavanju migrantske krize, posebice u pogledu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organiziranih kriminalnih skupina.

Nakon što je EU pomogla u rješavanju humanitarnog aspekta ilegalnih migracija, zamjenik Brkić je izrazio nadu da će EU pomoći BiH i kada je riječ o rješavanju sigurnosnog aspekta ilegalnih migracija, u smislu jačanja ljudskih, tehničkih, materijalnih i financijskih kapaciteta Granične policije, Službe za poslove sa strancima i svih ostalih sigurnosnih agencija.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je zaključio da je vjerodostojna politika proširenja EU geostrateško ulaganje u mir, sigurnost i gospodarski rast u cijeloj Europi, u vrijeme sve većih globalnih izazova i podjela, saopćeno je iz Ministartsva vanjskih poslova BiH.

fena

Prethodni članakPočinje obnova i gradnja stambenih objekata za 85 porodica
Naredni članakBiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz ‘Vraćenovići’