Naslovnica Vijesti iz BiH Počinje obnova i gradnja stambenih objekata za 85 porodica

Počinje obnova i gradnja stambenih objekata za 85 porodica

390
0

SARAJEVO, 20. oktobra – Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić potpisao je 85 ugovora o donaciji za korisnike iz Republike Srpske u podprojektima BiH2 i BiH4, u okviru Regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

To praktično znači da počinje obnova i gradnja stambenih objekata za 85 porodica, a početak radova formalno je ozvaničen potisivanjem ovih ugovora. Radovi će biti završeni u narednim mejsecima, zavisno od vremenskih uslova – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Za povratnike u općinama Brod, Derventa, Doboj, Modriča i Šipovo bit će izgrađena 41 kuća, dok će u Banja Luci, Gradiški, Kostajnici, Kotor Varoši, Laktašima, Novom Gradu, Pelgićevu i Prijedoru biti izgrađene ili obnovljene 44 kuće.

U saopćenju se navodi da je projektovanje svih kuća u okviru podprojekata BiH5 i BiH6 završeno, tako da se očekuje skori početak radova na blizu 750 kuća za izbjegle, raseljene osoba i povratnike.

– Izgradnja stambenih zgrada dobro napreduje i implementacija projekta se nastavlja ubrzanom dinamikom kako bi se za svih 3.200 korisnika osiguralo stambeno zbrinjavanje u okviru RSP-a koji se zavšava u junu 2022. godine, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

fena

Prethodni članakU BiH dosad se oporavilo 25.560 osoba od virusa korona, aktivnih 8.812
Naredni članakBrkić domaćin sastanka predstavnika zemalja zapadnog Balkana i EU