Naslovnica Biznis Lendo: Pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu

Lendo: Pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu

397
0

 Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo učestvovao je danas na sastanku u Vladi Federacije BiH, na kojem su čelnici FBiH i kantona razgovarali o zdravstveno-ekonomskim mjerama donesenim s ciljem suzbijanja i ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.

Lendo je istaknuo da su na sastanku razmijenjene važne informacije, te da su pred učesnike postavljene aktivnosti koje će značano doprinIjeti rješavanju problema iz oblasti zdravstva i privrednog sektora.

– U Srednjobosanskom kantonu imamo značajan broj oboljelih i kanton smo sa najizraženijom smrtnošću. To nas kao odgovorne ljude brine. Trenutno imamo 680 aktivnih slučajeva zaraze, od čega je 105 hospitalizirano. Najveći problem su kapaciteti intenzivnih odjela i tu smo se za pomoć naših dviju bolnica obratili Federaciji BiH. Prisutan je nedostatak tehnološke opremljenosti. To su kantonalne bolnice koje nisu imale potrebu za ovakvim načinom liječenja težih pacijenata. Tehnološka opremljenost je išla više ka tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, kliničkim centrima – kazao je Lendo i dodao da je danas Vlada uputila zahtjev prema ovim centrima, ukoliko imaju na raspolaganju barem po pet respiratora, da ih upute u dvije ključne bolice za pomoć na intenzivnoj njezi. 

Naglašava da je SBK, kada je privreda u pitanju, proveo pet javnih poziva, te iz budžeta direktno investirao 4.1 milion, pomogao više od 2.500 privrednih subjekata s više od 18.000 uposlenih u visini 50 posto neto plate.

– Do kraja godine subvencionirat ćemo privredni sektor po ciljanim programima 1.2 miliona KM i mislim da smo indirektno kroz određena javna preduzeća od kantonalnog interesa pomogli naročito drvnoj industriji, gdje smo ubacili na odgođeno plaćanje obezbjeđenje sirovina u visini od pet miliona KM, zbog čega smo u drvnoj industriji imali najbolji rast i oporavak – kazao je. 

Dodaje da se u SBK brinu se za prihodavnu stranu budžeta za narednu godinu.

– Ovu ćemo godinu nekako i završiti. Smatramo da smo dobrim upravljanjem uspješno reagovali na krizu u smislu zdrvastvene pomoći i rješavanja pitanja zdravstva i privrede. I za iduću godinu pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu i imamo spremne projekte na kojima ćemo nastavit raditi – zaključio je. 

Prethodni članakHerceg: Aktualizirao sam potrebu izmjena Zakona o pripadnosti prihoda (VIDEO)
Naredni članakMilićević: Zaštititi javnu potrošnju i javne investicije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime