Naslovnica Blic vijesti Podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Brčkom

Podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Brčkom

505
0

 Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljana BiH i Srbije koji se terete za zločine počinjene 1992. nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog.

Optužnica je podignuta protiv državljana Srbije Ranka Češića, rođenog 1964. u Drvaru, ranije osuđivanog i  Slobodana Ljubičića, rođenog 1972. u Brčkom, te državljanina BiH Stojana Petrovića, rođenog 1960. u Brčkom, ranije osuđivanog.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, u vremenskom periodu od aprila do decembra 1992., počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH.

Oni se terete da su kao pripadnici – policajci Interventnog voda MUP-a RS, Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, zajedno optuženi Češić i Ljubičić počinili krivično djelo ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te protivpravno i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom iste silovali i seksualno zlostavljali.

Optuženi Petrović se tereti da je protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti te nad žrtvom, prijeteći joj da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, pet stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

FENA

Prethodni članakPolicija uhitila 45-godišnjaka zbog podmetanja požara
Naredni članakOči moje kletvom bih vas kleo