Naslovnica Društvo Oči moje kletvom bih vas kleo

Oči moje kletvom bih vas kleo

1364
0

Najgore što može svaki političar da nam uradi jeste da nas svojom pričom uvjerava da vjerujemo njemu, a ne onom što vidimo. To se naravno odnosi na rad administracije, odnosno na njen nerad, kojeg glagoljivi političari obično prikrivaju navodima da se prije ništa nije radilo, da su njegovi prethodnici krali i otimali, da su za sve krivi neki drugi, treći, četvrti. Ovo je definitivno najbolji recept za skrivanje vlastite nesposobnosti. S druge strane ovako izrečene uglavnom laži građanima se serviraju kao tema za dnevnu politiku, što ostavlja prostor političarima da rade šta hoće ili da se recimo bave kadriranjem po vlastitoj mjeri na osnovu kriterija podobnosti prije svega. Međutim, tako se nikako ne može maknuti smeće sa naših ulica niti se mogu obezbjediti uslovi za normalno odvijanje saobraćaja. To su problemi koje građani vide, a zbog kojih bi političari voljeli da su oni slijepi.

Posljednji primjer prethodnih navoda donio nam je načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je gostujući u emisiji Špica TVSA izrekao brojne neistine, vrijeđao svoje prethodnike, ali i zaboravio da kaže kada će početi da se rješavaju komunalni problemi građana. Doduše to ga niko nije ni pitao, ali i pored toga trebao je reći kada će maknuti smeće sa ulica.

Mandić se u ovom svom istupu hvali da je općinska administracija izdvojila čitavih oko 200 hiljada maraka za oporavak privrede od posljedica koje je uzrokovala pojava COVID-a,  i naravno ne spominje da je samo godinu prije njegov prethodnik za istu namjenu obezbjedio više od dva miliona maraka.

Načelnik Općine Centar u istoj emisiji pohvalio se i da je pomagao zdravstvenom sistemu. Kupili su kaže oksimetre i frižider, a ništa pri tom nije rekao da li su i kako pomogli zdravstvenim radnicima, koji su „poginuli“ spašavajući građane tokom pandemije. Nije ustvari imao šta da kaže, jer nisu, ali bio je toliko oprezan pa nije htio ni da slaže, što mu je u osnovi i praksa. Mandić je ipak spomenuo dvije završene ambulante, koje je njegov prethodnik izgradio i otvorio, a on, valjda da bi narodu zamazao oči, zatvorio pa ponovo otvorio.

Čime se zapravo bavi ova administracija Općine Centar najbolje je pokazao dio intervjua koji se odnosio na postojanje spiskova uposlenika koje treba maknuti jer su prema mišljenju Mandića i njegovih saradnika vezani za prethodnu administraciju. Mandić nije negirao postojanje tog spiska, najavivši da će biti određenih, kako kaže, premještanja unutar administracije. To u biti znači da će prioritet biti jaransko zapošljavanje i uhljebljivanje podobnih kadrova. Spisak naravno postoji i „autorski“ je rad jednog Mandićevog saradnika.

U istom intervjuu Mandić je svoju nesposobnost da se bavi stvarnim problemima građana pokazao i time što se obrušio na svog prethodnika spočitavajuči mu da koristi nesretno zakonsko pravo nazvano bijeli hljeb.  Nije međutim rekao i da je ovo pravo koristilo ili koristi gotovo 600 funkcionera, među kojima je Vanja Nikolić iz njegove Naše stranke, ili bivši gradonačelnici Goražda i Visokog koji su sada u nekoj od stranaka trojke. Nije Mandić spomenuo ni šta je sa najavama o uštedama u vijeću. Toga naravno i nema, to je bila predizborna priča, a istina je da recimo dopredsjedavajuća, koja takođe pripada Našoj stranci mjesečno prima preko dvije hiljade maraka naknade, što je enormno primanje jer se najavljivalo da će raditi potpuno volonterski.

Vrhunac ovog intervjua bila je svakako Mandićeva izjava da se građani nažalost moraju navići na radove, kojih, kako je rekao, prethodnih 25 godina u općini Centar nije bilo. Ovo je dovoljno samo za sebe i vjerovat će zaista samo onaj koji vjeruje više njegovim lažima nego svojim očima. Normalan građanin je ustvari sit priča o tome da je za sve kriv neko drugi, da je problem nastao nekad ranije. To ljude ne interesuje jer znaju da se iz budžeta koji iznosi više od 55 miliona maraka može puno toga i daleko više od planiranog napraviti. Za početak bi bilo dobro da se malo više potrude i maknu smeće sa ulica i urede zelene površine, a onda da bi mogli i da prestanu da se kite tuđim perjem i da prisvajaju projekte toliko kuđenih prethodnika. Rad za interese javnosti nikako ne može biti prisutnost na društvenim mrežama, lajkovanje i botovanje. Treba zasukati rukave i raditi. Treba građanima koju su vam dali mandat za gazdovanje nad 55 miliona maraka ponuditi dostojne uslove za život. Tek nakon toga bit će moguće porediti rad aktuelne administracije i načelnika sa onim što je urađeno  tokom minulih 25 godina.

Prethodni članakPodignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Brčkom
Naredni članakNačelniće da te pitam … ? Ne pitaj!!!