Naslovnica Društvo Načelniće da te pitam … ? Ne pitaj!!!

Načelniće da te pitam … ? Ne pitaj!!!

1325
0

I baš kada su svi očekivali da krene realizacija pompezno u preidzbornoj kampanji prošle godine najavljenih projekata, koje je nesposobni načelnik Općine Centar Srđan Mandić nedavno ponovo još jednom najavio, dogodila se priča o pokretanju novog lova na vještice iz prethodnog mandata. Mandić, po dobro oprobanom stranačkom receptu, alibi za svoj nerad traži u ranijem periodu, ili jednostavno rečeno vodi se logikom „hajmo se mi sad malo lovit vještice, da nas ko ne bi slučajno upitao za što primamo platu!“!

S obzirom na to da je prošla četvrtina mandata bilo bi dobro da građani koji žive u općini Centar dobiju informaciju kada će na primjer početi asfaltiranje Jukićeve Ulice i da li Općina uopće ima sredstva potrebna za realizaciju tog projekta. Građane takođe interesuje i kakva je situacija u budžetu, kakvo je punjenje i izvršenje, te da li su uravnoteženi prihodi i rashodi.

Bilo bi dobro i da se zna kada će stadion „Asim Ferhatović-Hase“ biti predat na upravljanje FK Sarajevo i svakako zbog čega to već nije urađeno, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji Mandić na sva zvona zvonio da se radi o završenoj stvari. Ne bi bilo loše da se građanima objasni i koliko je njihovog novca potrošeno za ugovore o djelu, te koliko je novca izgubljeno i kako je to gubljenje opravdano kada je riječ o angažmanu „drugog načelnika“ Cuce Osmanagića. Kad smo ga već spomenuli da upitamo i šta od škole završeno ima ovaj „stručnjak“? Ta ispitivanja sada su popularna i trebala bi se odnositi na sve, a ne samo dužnosnike i kadrove jedne političke partije.

Građane bi trebalo informisati i o tome da li će sve dozvole biti predmet tematskih sjednica u Općinskom Vijeću, kao što je to slučaj sa Hastahanom recimo. Možda da naredna tema bude Gorica i dozvola koju je potpisao načelnik Mandić. Nakon toga tematski bi se mogla tretirati i dozvola za benzinsku pumpu u Ulici Patriotske lige (kod stadiona Koševo). Na toj sjednici, ako je bude naravno, građani bi mogli saznati i ko je odgovoran za izdavanje urbanističke dozvole, odnosno ko ju je potpisao bez predviđenih istraživanja prije toga.

Svakako je potrebno odgovoriti i kako je moguće uvesti UNDP u radove na izgradnji stambene zgrade za ruševince na Šipu, za što je već i to na tenderu, dakle regularnom procedurom, izabran izvođač radova. Isto tako dobro bi bilo znati i zbog čega 22 stana predviđena za ruševince i nakon 15 mjeseci nisu useljena. Kad smo kod Šipa, šta je školom u tom naselju, da li je useljena i ako nije kada će biti, jer je rok za to prošao?

Načelniće Mandiću građani su živo zainteresirani za projekte koje ste do sada realizirali, pa ako vam nije mrsko samo ih pobrojite, a objasnite i na šta je utrošeno 25 miliona KM  koje vam je ostavila prethodna administracija. Ta sredstva sigurno nisu opredjeljena za radove u ulicama Abdurahmana Muharemije i Rušida Prgude, jer ti projekti nažalost nisu završeni.

I na kraju građani općine Centar, a posebno oni koji su nasjeli na prevaru i dali povjerenje Mandiću, žele da znaju da li slučajno očekuje krivične prijave za miješanje u upravne postupke koje je zakon striktno definirao.

Krivične prijave svakako su dobar mehanizam da se ispitaju dešavanja i na osnovu toga pokrene postupak ili otklone sumnje. Za to plate primaju zaposleni u pravosudnom sistemu i nek ih zarade. Općinska administracija treba da osigura uslove za normalno življenje, zbog čega i jesmo pomenuli šta se građane interesuje. Puno je toga spomenuto, puno je i obećano! Urađeno nije nažalost ništa!

Prethodni članakOči moje kletvom bih vas kleo
Naredni članakIz Fonda Gazi Husrev-beg uručeno 270 stipendija u vrijednosti 135.000 eura