Naslovnica Biznis Milićević: Zaštititi javnu potrošnju i javne investicije

Milićević: Zaštititi javnu potrošnju i javne investicije

341
0

Dopremijerka Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica finansija Jelka Milićević, nakon današnjeg sastanka federalnih i kantonalnih dužnosnika posvećenog mjerama za suzbijanje posljedica pandemije, izjavila je da su svi nivoi vlasti u FBiH trenutno u fazama izrade budžeta, svjesni da su problemi identični i da je u ovoj godini registriran pad prihoda, što se očekuje i u narednoj.  

Istovremeno se, po njenim riječima, očekuju povećanje potrošnje, odnosno zahtjevi određenih sektora, prvenstveno zdravstva, ali i privrednih subjekata u cilju očuvanja kapaciteta i radnih mjesta.

Za prvih deset mjeseci 2020. zabilježen je ukupni pad svih prihoda u Federaciji od 7,2 posto u odnosu na 2019. godinu, što je nominalno, 461 milion, kazala je dopremijerka posjećajući da je u prošloj godini na federalnom nivou zabilježen najveći rast prihoda otkad postoji Federacija BiH.

Trenutno, pad prihoda od neizravnih poreza je 15 posto, od poreza na dobit 5,2 posto, a 1,2 posto od poreza na dohodak, dok je pad doprinosa, zbirno, 0,8 posto.

Napominjući da je navedeni ukupni pad od 15 posto bio planiran, dopremijerka dodaje da će biti dobro ako se na tome i zadrži budući da je nadomješćen u međuvremenu izvorima iz Međunarodnog monetarnog fonda od 400 miliona KM, što je zajednički raspodijeljeno sa svim nivoima u aktuelnoj situaciji.

Zbog pada kantonalnih prihoda od neizravnih poreza od oko 195 miliona, kantonima je iz federalnog budžeta transferirano 200 miliona, a općinama nadomješćeno 30 miliona KM zbog njihovog prihodovnog pada od 32 miliona.

Federacija je i zakonima zaštitila prihode penzijskog i zdravstvenog segmenta, kao i Fonda za zapošljavanje, napomenula je Milićević.

– Danas smo htjeli poslati poruku – naša politika će biti ista i u 2021. godini; problemi su nam zajednički, zajedničke su nam odgovornosti, a ja bih rekla, i podijeljene nadležnosti. Svi u okviru svojih nadležnosti moramo definirati programe – zaključila je Milićević nakon današnjeg sastanka.

Istaknula je da rast društvenog bruto proizvoda može biti isključivo rezultat javnih investicija te da se privatne investicije veoma sporo oporavljaju i da je pad privatne potrošnje razumljiv u aktuelnoj situaciji.

-Trenutno treba zaštititi javnu potrošnju i javne investicije, odnosno moramo naći izvore finansiranja i pokrenuti te javne investicije, a sve preduvjete za to imamo – kazala je.

Iz tih razloga, dodala je, ponovno će u budžetu biti planirana restriktivna potrošnja u cilju očuvanja radnih mjesta i kapaciteta te minimuma potreba vezanih za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i kulturu.

Milićević očekuje da će uskoro biti kreiran program kojim će biti praćeno stanje u željenom ublažavanju ekonomskih posljedica.

Osim nje, kao i federalnog premijera Fadila Novalića, dopremijera Veska Drljače, ministra energije rudarstva i industrije Nermina Džindića, učesnici današnjeg sastanka su bili pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez te premijeri devet kantona i predstavnik Zapadnohercegovačkog kantona.

Prethodni članakLendo: Pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu
Naredni članakNovalić: FBiH je dosad mnogo uložila u zdravstvene i ekonomske mjere