Naslovnica Vijesti iz BiH Komisija odlučila o raspodjeli 4.402.000 KM za projekte povratka u 73 općine

Komisija odlučila o raspodjeli 4.402.000 KM za projekte povratka u 73 općine

383
0

Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine donijela je na sjednici danas važnu odluku o raspodjeli novca iz 2019-2020. godine u ukupnom iznosu od 4.402.000 KM za 133 različita projekta iz 73 općine u BiH odabrana po javnom pozivu, kazao je nakon sjednice novinarima predsjednik te komisije Davor Čordaš.

Istaknuo je da je najviše zahtjeva za raspodjelu novca bilo u vezi komunalne infrastrukture i drugih segmenata održivog povratka.

Po javnom pozivu, zahtjevi su značajno, za gotovo 56 miliona KM nadmašivali raspoloživi novac. Današnja odluka Komisije je značajna za općine aplikante, gradove, vjerske institucije i pojedince, ali su od 653 zahtjeva, odobrena navedena 133 projekta.

Brojnost ukazuje na to da i nakon toliko godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, još ima zainteresiranih aplikanata za povratak u prijeratne sredine.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić također se obratio novinarima nakon sjednice Komisije izrazivši želju da ovaj grant resornog ministarstva bude i veći kako bi se udovoljilo potrebama najugroženijih kategorija.

Nakon sjednice je upućena poruka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te Parlamentarnoj skupštini BiH da stoga u narednom periodu odobre veći budžet ovom ministarstvu.   

fena

Prethodni članakObilježavanje Dana državnosti BiH danas poprima poseban značaj (VIDEO)
Naredni članakBiden ‘zadovoljan’ omogućavanjem procesa tranzicije