Naslovnica Politika Čolo: BiH mora poštivati međunarodne obaveze i presude Evropskog suda

Čolo: BiH mora poštivati međunarodne obaveze i presude Evropskog suda

346
0

SARAJEVO, 9. novembra – Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je na video – sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE.

Komitet je usvojio Dodatak 10. izvještaju o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnosi na nacrt izmjena Ustava Ruske Federacije, predstavljen od izvjestioca Constantinosa Efstathioua.

Izvjestilac se osvrnuo i na neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“, zaključivši da je to postalo političko, a ne pravno pitanje – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovima Komiteta obratila se i Alma Čolo, koja je naglasila da Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Evrope, prije svega mora poštivati međunarodne obaveze i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njenim riječima, tek kada država Ustav i Izborni zakon BiH uskladi s relevantnim presudama, može se razgovarati o zahtjevu HDZ-a za takozvanim „legitimnim predstavljanjem“ hrvatskog naroda u BiH – navodi se u saopćenju.

U svom obraćanju Čolo je kazala i to da je dobrodošla stručna pomoć Venecijanske komisije u vezi s ovim pitanjem.

Nakon rasprave o izvještaju izvjestiteljke Thorhildur Sunna Ævarsdóttir, članovi Komiteta usvojili su Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka na osnovu izvještaja o potrebi za jačanje finansijsko-obavještajnih jedinica u vezi sa suzbijanjem pranja novca i sprečavanjem finansiranja terorizma, kao i u vezi sa potrebom za efikasnijim alatima za oduzimanja ilegalno stečene imovine.

Usvojen je i Nacrt mišljenja o aktuelnim pitanjima „zlatnih pasoša i viza“, prezentovan od izvjestioca Pietera Omtzigta.

Ovaj izvještaj odnosi se na praksu u nekim zemljama članicama u vezi sa mogućnošću dobijanja boravišne dozvole ili državljanstva u zamjenu za različite dugoročne investicije, a što se dovodi u vezu s mogućim prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti i povećanim rizicima od korupcije i pranja novca.

Naredni video – sastanak Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE bit će održan 8. decembra ove godine – navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću PSBiH. f

fena

Prethodni članakNovembarske nogometne utakmice nacionalnih selekcija BiH bez prisustva publike
Naredni članakUN otvorile mirovne razgovore o Libiji