Naslovnica Iz Svijeta UN otvorile mirovne razgovore o Libiji

UN otvorile mirovne razgovore o Libiji

373
0

TUNIS, 9. novembra –  Ujedinjene nacije u  ponedjeljak su otvorile razgovore o libijskoj budućnosti u Tunisu koji imaju za cilj okončati skoro deceniju haosa i krvoprolića organiziranjem izbora, ali prepreke su još prisutne uprkos napretku u učvršćivanju prošlomjesečnog primirja.

Vršiteljica dužnosti mirovnog posrednika UN-a za Libiju, Stephanie Williams, opisala je današnje razgovore kao najbolju priliku u šest godina na okončanju previranja i oružanih sukoba koji su preplavili tu sjevernoafričku izvoznicu nafte od 2011.

Ona je, međutim, upozorila na današnjoj ceremoniji otvaranja razgovora kojoj je prisustvovao tuniški predsjednik Kais Saied da “put neće biti posut ružama i neće biti lagan”.

Razgovori, održani među 75 učesnika izabranih od UN-a da predstavljaju šaroliki politički spektar u Libiji, regionalne interese i društvene grupe, dolaze u vrijeme dok vodeće zaraćene strane raspravljaju  tome kako da provedu primirje koje su dogovorile u Ženevi.

 Libija je podijeljena od 2014. između suparničkih frakcija na zapadu, predvođene Vladom međunarodne sloge (GNA), i na istoku, sjedištu  Libijske narodne armije (LNA), prevođene vojnim zapovjednikom Khalifom Haftarom.

Obje strane sastavljene su, ipak, od povremeno nestabilnih koalicija s vlastitim interesima, i sadrže ličnosti koje bi mogle sabotirati svaki sporazum koji smatraju prijetnjom po sebe.

Također su podržane stranim silama s njihovim vlastitim brigama koje su žestoko uložile u jačanje vojne sile na terenu i postizale su sporazume sa svojim lokalnim partnerima.

Turska podržava GNA, pomažući joj tokom ljeta da odvrati napad LNA na Tripoli koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

Nakon što su se linije fronta učvrstile duž centralnog priobalnog grada Sirtea, obje strane započele su razgovore o primirju uz posredovanje UN-a. Williams je izjavila da su strane ostvarile novi napredak u provedbi primirja koje su dogovorile prošlog mjeseca i uspostavile su zajednički štab u Sirteu.

Ona želi da politički razgovori u Tunisu odrede mapu puta za izbore što je ranije moguće i za uspostavu jedinstvene vlasti koja bi mogla upravljati mirovnim procesom, prenosi Reuters.

fena

Prethodni članakČolo: BiH mora poštivati međunarodne obaveze i presude Evropskog suda
Naredni članakNogometaši BiH počinju pripreme za utakmice s Iranom, Holandijom i Italijom