Naslovnica Vijesti iz BiH Tužiteljstvo BiH podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala

Tužiteljstvo BiH podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala

401
0

SARAJEVO, 9. oktobra – Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za spečavanje i zloupotrebu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u BiH, kao i suradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva.

Ukupno sedam optuženih osoba terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana“skunk” sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU, a ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje dva miliona eura.

Optuženi su Ivan Antunović (1969.) iz Stoca, Borislav Kovačević (1978.) iz Trebinja, Ivan Cvijanović (1987.) iz Sarajeva, Mario Vuletić (1987.) iz Metkovića ( R Hrvatska) i Jurica Vuletić (1986.) iz Trebinja, nastanjen u Metkoviću, te Haris Hodžić (1983.) iz Travnika i Nikola Bošković (1963.) iz Stoca.

Oni se terete da su od 2016. do 2019. godine, kao organizirana kriminalna skupina, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana“skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma. Droga je krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa Tužiteljstvom, agencije za provođenje zakona uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području R Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

fena

Prethodni članakNa Ilidži počinje izgradnja Centra za djecu s poteškoćama u razvoju
Naredni članakPredsjednik Kirgistana proglasio vanredno stanje, rasporedio vojsku