Naslovnica Društvo Rijaset apeluje da vjernici stariji od 60 godina ne dolaze na džumu

Rijaset apeluje da vjernici stariji od 60 godina ne dolaze na džumu

366
0

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica u BiH uputila je apel vjernicima starijim od 60 godina da se, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, do daljnjeg suzdrže od dolaska na džuma-namaz.

Te osobe mogu namaze obavljati i u svojim kućama, te tako svoje kuće pretvore u džamije, a ako već budu dolazili da ne koriste sredstva javnog prevoza, da izbjegavaju gužve i da do džamije prošetaju.

Instrukcijom je nadležnim instancama u strukturama Islamske zajednice naloženo da vrše redovno čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje objekata, da vode računa o održavanju fizičke distance u džamijama, te da poštuju preporuke nadležnih državnih organa.

– Budući da se epidemiološka situacija nastavlja pogoršavati, apelujemo na našu vjersku i građansku javnost da posvete dodatnu pažnju mjerama zaštite, saopćeno je danas iz Ured za odnose s javnošću Rijaseta. 

U tom smislu je i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo odlučio da će se od danas džuma-namaz u nekoliko gradskih džamija organizirati u dva termina, a zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Džuma namaz će se klanjati u dva termina u 13.00 i 14.00 sati, odnosno u 12.00 i 13.00 sati u periodu zimskog računanja vremena, i to u džamijama na Grbavici I, Hrasnom, Čengić Vili, Istiklal džamiji.

Na području općina Stari grad i Centar otvorene su džamije za džumu namaz u kojima se u normalnim okolnostima nisu klanjale džume, a to su: Bistrik, Hrvatin, Čeljigovići, Musluk, Arapova, Abdesthana, Ulomljenica, Buzadžina, Nadmlini, Mjedenica.

Na području općine Vogošća džuma se klanja i u Bradićima i Tihovićima.

Prethodni članakKrešić posjetio komande i jedinice OSBiH u Doboju
Naredni članakNove upute za odvijanje nastavnog procesa u školama KS