Naslovnica Vanjska politika Bosna i Hercegovina iznad svega

Bosna i Hercegovina iznad svega

667
0

Ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji njegova ekselencija Mehmed Halilović, nastavlja sa pozitivnim i iznenađenjima zbog kojih će se sasvim sigurno diplomatska praksa i način rada u predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu morati početi mijenjati. Na bolje naravno, jer način na koji funkcioniše i Halilovićev uspjeh sa kojim predstavlja našu zemlju jednostavno će natjerati i druge ambasadore da kvalitetnije obavljaju svoj posao.

Koliko je Halilović zapravo prodoran govori i podatak da je prvi zvanični sastanak sa nekim od stranih zvaničnika novoizabrani predsjedavajući Nahdatul Ulame Indonezije Yahya Cholil Staqufu  imao upravo sa bosanskohercegovačkim ambasadorom. Nahdatul Ulama je organizacija koja je pandam našem Rijasetu islamske zajednice i koja broji više od 80 miliona članova.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Indoneziji saradnju sa Nahdatul Ulamom pokrenula je inače još 2020. godine kada je organizirano niz obostranih posjeta privrednih delegacija, ali i humanitarnih organizacija dvije zemlje. S obzirom na to da je i ovaj projekat pokrenuo ambasador Halilović, nastavak te saradnje je zapravo i potvrđen sa novim predsjedavajućim Nahdatul Ulame.

– Mi jesmo po udaljenosti daleko, ali možemo biti veoma blizu jedni drugima ako imamo zajedničke projekte. Želio bih da se zahvalim gospodinu Cholilu na interesu za unaprijeđivanje naše saradnje i nadam se i pozivam ga ustvari da posjeti Bosnu i Hercegovinu,  izjavio je Halilović

Yahya Cholil Staqufu prije izbora za predsjedavajućeg Nahdatul Ulame Indonezije obnašao je brojne značajne funkcije. Četiri godine bio je glasnogovornik indonežanskog predsjednika Abdurrahmana Wahida, a nakon toga bio je i direktor za vjerska pitanja u Byat Ar Rahman u SAD. On je i stariji brat aktuelnog ministra vjerskih poslova Indonezije. O situaciji u Bosni i Hercegovini je dobro informisan i što je najvažnije spreman je da pomogne kako bi se na samo nastavila realizacija postojećih nego i pokrenuli novi projekti. Posebno značajnom u svemu tome on vidi ulogu ambasadora Halilovića.

– Udaljenost na mapi, kako je rekao ambasador Halilović, ne predstavlja ništa ukoliko naše dvije zemlje prepoznaju interese i potaknu svaki vid saradnje. Da je to moguće i u teškim pandemijskim uslovima pokazao je gospodin Halilović koji je jednostavno nametnuo Bosnu i Hercegovinu kao poželjnog partnera svima ovdje na dalekom istoku. Ja mogu samo obećati da ćemo nastaviti ovim tempom i da ću svakako u budućnosti doći u Bosnu i Hercegovinu, zaključio je Cholil.

Video koji je objavljen sa sastanka ambasadora Bosne i Hercegovine u Indoneziji Mehmeda Halilovića i predsjedavajućeg Nahdatul Ulame gospodina Chiolila za samo nekoliko sati pregledalo je više desetina hiljada ljudi.

Prethodni članakČega se pametan stidi …
Naredni članakDiplomatija za pamet i mladost