Naslovnica Nauka Diplomatija za pamet i mladost

Diplomatija za pamet i mladost

926
0

Pametni, sposobni i mladi ljudi, u što smo se mogli uvjeriti bezbroj puta do sada, uvijek pronađu način da istaknu i prezentuju svoju kreativnost i tako se zapravo nametnu kao bitan faktor razvoja države. Jedina podrška koju oni očekuju je ustvari neki osnovni poticaj koji će omogućiti da zdrave ideje opstanu i da se razvijaju. Ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji, Mehmed Halilović, pokretanjem projekta povezivanja visokoškolskih ustanova dvije zemlje, pronašao je još jednu takvu mogućnost.

IPB Univerzitet na zapadnoj Javi u Bogoru, koji se ubraja među najveće visokoškolske ustanove u Indoneziji, zahvaljujući ambasadoru Haliloviću, otvorit će svoja vrata i studentima iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovine zapravo postat će tako treća zemlja Evrope koja će potpisati memorandum o saradnji sa IPB Univerzitetom. Do sada su to još uradile Španija i Njemačka, čija su iskustva iz ove saradnje više nego pozitivna. 

– Mi smo otvorili mogućnost studentima svih bosanskohercegovačkih univerziteta i fakulteta da usavrše svoje znanje u ovim fenomenalnim uslovima, koji će mi pružiti šansu da poboljšaju svoju kreativnost i da na kraju u Bosnu i Hercegovinu donesu zdrave ideje za njen razvoj. Ovo je izvanredna prilika i siguran sam da ćemo imati veliku korist od svega, rekao je ambasador Halilović.

Rektor IPB Univerziteta prof.dr Arif Satria takođe je istakao da se raduje budućoj saradnji sa bosanskohercegovačkim visokoškolskim ustanovama. Naveo je da su u tom smislu već pokrenute određene aktivnosti i da će veoma brzo biti spremni i konkretni prijedlozi za povezivanje sa univerzitetima i fakultetima u Bosni i Hercegovini.

IPB Univerzitet

– Smatramo da imamo šta da ponudimo i da naš moderan pristup nastavnom procesu zapravo daje mogućnost za razvoj, odnosno, tjera studenta, u pozitivnom smislu naravno, da kreira nove ideje. Cilj je da svi oni koji završe studij budu spremni da se nametnu sa vlastitim idejama. Rezultati koje smo do sada ostvarili u tom smislu pokazuju da nam je put ispravan. Zbog svega toga raduje me ovaj projekat ambasadora Halilovića, rekao je prof.dr Arif Satria.

Agrobiznis tehnološki park IPB univerziteta
Agrobiznis tehnološki park IPB Univerziteta

IPB Univerzitet je spreman da već od naredne akademske godine pokrene projekat razmjene studenata, što znači da će tokom predstojećih nekoliko mjeseci uslijediti žive bilateralne aktivnosti oko povezivanja visokoškolskih ustanova dvije zemlje.

Prethodni članakBosna i Hercegovina iznad svega
Naredni članakBody Space za zdrav i kvalitetan život