Naslovnica Društvo Čega se pametan stidi …

Čega se pametan stidi …

938
0

Koliki, zaista ne znamo pravu riječ za to, ali poslužit ćemo se  građansko-seoskim pojmom, avlijaner trebaš biti da bi ljude s kojima živiš u glavnom gradu države, dakle svoje komšije nazvao seljacima i to ne zbog porijekla, nego najvjerovatnije zbog toga izjašnjavaju kao Bošnjaci. I tu svoju, očito je, mržnju prema onima od kojih očekuješ glasove još podastreš ino medijima u vrijeme kada  Sarajevo i „seljake“ u drugim sredinama napadaju sa svih strana. Bezlični, jugonostalgični i dokazani mrzilac Bošnjaka Edin Forto svojim izjavama zapravo je aminovao sve ono što su do sada o Sarajevu govorili promotori njegove pop rock kulture u Srbiji, deklarisani četnici Nele Karajlić i Emir Kusturica.

Edin Forto

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo izjavu predsjednika Vlade Edina Forte koju je dao britanskom listu „The Guardian“ u kojoj je pored ostalog rekao: „Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire … „ smatra još jednim poniženjem koje je adresirano građanima Sarajeva.

Iz Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo podsjećaju da ovo nije prvi put da Forto iskrivljuje činjenice o agresiji na Bosnu i Hercegovini i da omalovažava i vrijeđa njene branioce. Podsjećaju ga da su mu upravo oni koje je on nazvao seljacima omogućili da bude biran u kantonalni i federalni parlament, te da trenutno obnaša funkciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo.  

– Pozivamo te da se kandiduješ u nekom drugom području Bosne i Hercegovine, a koje nije bilo pod kontrolom oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, za člana kućnog savjeta pa ćeš vidjeti kako ćeš proći bez glasova „seljaka“- navodi se u saopštenju Kooridanacionog odbora borački organizacija Kantona Sarajevo.

Odbor je pozvao Edina Fortu i da uputi javno izvinjenje braniocima – „seljacima“ koji su  Bosnu i Hercegovinu odbranili od agresije.  

Prethodni članakSačuvajmo sjećanje na bosanske gazije
Naredni članakBosna i Hercegovina iznad svega