Naslovnica Vijesti iz BiH ‘Let's Do It’ – Nove akcije pošumljavanja, BiH bogatija za 9.350 sadnica

‘Let's Do It’ – Nove akcije pošumljavanja, BiH bogatija za 9.350 sadnica

449
0

SARAJEVO, 24. oktobra – Tim volontera “Let’s Do It” u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je danas 13 akcija sadnje drveća širom Bosne i Hercegovine.

Prepoznavši potrebu za kontinuiranim angažmanom lokalnih zajednica i međunarodnih partnera za očuvanjem i brizi o bh. šumama i okolišu, tokom aktivnosti zasađeno je više od 9.000 sadnica, saopćeno je iz projetka “Let's Do It – milion sadnica za jedan dan”.

Nakon uspješne akcije pošumljavanja realizirane 17. oktobra na lokaciji Dejčići – Bjelašnica, ‘priča pošumljavanja’ proširila se na cijelu državu, pa su se tako akcije realizovale u Sarajevu, Bijeljini, Trebinju, Ljubuškom, Zenici, Tuzli, Donjem Vakufu, Goraždu, Kozarcu, Ilijašu, Bosanskoj Krupi, Fojnici i Stocu.

– Raduje nas činjenica da smo se širom Bosne i Hercegovine udružili u jednom zajedničkom cilju povećanja svijesti o važnosti šuma za naše građane. Moramo biti svjesni da su šume bogatstvo ove planete i da naš opstanak ne bi bio moguć bez njih, jer nam daju ono što nam je najpotrebnije, kiseonik – navode iz Let’s Do It tima. 

Istovremeno, ističu kako drveće predstavlja važan resurs u proizvodnji, djeluje na eroziju zemljišta i sprečava klizišta, pravi hlad, a mnogim životinjama dom.

– Drveće trebamo voljeti i kada nam se pruži prilika posaditi drvo, ako ni zbog čega drugog onda zbog one ‘malene’ stvari koja se zove preživljavanje – poručuju iz spomenutog tima. 

Kako nadalje navode, u zavisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasno drveće.

Tako se u Bosanskoj Krupi sadila lipa zbog toga što se veliki broj ljudi u okolini bavi pčelarstvom, dok se u Tuzli sadila ukrasna tuja u školskim dvorištima, a u Stocu masline, japanske jabuke, kruške, smokve i mušmule.

Organizatori i volonteri pridržavali su se aktuelnih epidemioloških mjera kako bi osigurali sigurne uvjete za sve učesnike aktivnosti.

– Velika je blagodat u samo jednom novom stablu, a danas je naša zemlja postala bogatija za 9.350 sadnica. Tlo je još uvijek toplo pa biljke imaju dovoljno vremena formirati korijenje prije nego što nastupi prava zima, te su odlične prilike da ove sadnice već sljedeće godine postanu čvrste mladice – navodi se u saopćenju.

Aktivnosti su realizovane u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru Evropske zelene sedmice i dugotrajnih napora Evropske unije za unapređenje zaštite očuvanja okoliša.

fena

Prethodni članakReis Kavazović u radnom posjetu Mostarskom muftijstvu
Naredni članakTrump glasao na Floridi, Biden ide u Pennsylvaniju