Naslovnica Vijesti iz BiH Uspostavljanje digitalizacije na kompletnom području Bosne i Hercegovine

Uspostavljanje digitalizacije na kompletnom području Bosne i Hercegovine

352
0

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Elen Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenom uspostavljanju na kompletnom području Bosne i Hercegovine, a čemu je prethodio sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Na početku razgovora, ministar Mitrović je zahvalio za podršku koju Američka ambasada pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama te uspostavljanju bolje ekonomske saradnje dviju zemalja.

Kako je istakao ministar Mitrović, trenutno se radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija a planirano je i skoro raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresovane u i van BiH.

Ministar Mitrović i zamjenica Germain dotakli su se i pitanja sajber sigurnosti, odnosno sigurne razmjene podataka i bezbjedne mreže. Sagovornici su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila sigurna razmjena podataka i informacija.

Ministar Mitrović je naglasio da Bosni i Hercegovini predstoji uspostavljanje zakonske regulative koja bi definirala oblast sajber sigurnosti, nakon čega je potrebno sprovesti tehnička rješenja koja bi definisala i riješila problematiku sigurnosti mreža.

Na kraju razgovora je ministar Mitrović još jednom zahvalio ambasadoru Nelsonu i njegovoj zamjenici Germain na podršci, ističući da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usaglašeni s entitetima i Brčko Distriktom, ali i evropskim direktivama jer BiH u narednom periodu planira biti članica Evropske unije.

Prethodni članakSalkić: Zahtjev roditelja djece iz MZ Luka u Srebrenici je opravdan
Naredni članakVanjskotrgovinska komora BiH pokreće projekt Promocija IT sektora BiH u Turskoj