Naslovnica Društvo Reis Kavazović u radnom posjetu Mostarskom muftijstvu

Reis Kavazović u radnom posjetu Mostarskom muftijstvu

418
0

MOSTAR, 24. listopada ( – Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi u subotu u jednodnevnom radnom posjetu Mostarskom muftijstvu.

U prijepodnevnim satima posjetio je mektebe u džematu Vrapčići i Zalik, gdje se upoznao s načinom i okolnostima u kojima se odvija mektebska nastava.

Po riječima Enesa ef. Svrake, voditelja Odjela za mektebe i mlade Rijaseta IZ-e u BiH, posjetom mektebima reisu-l-ulema je još jednom akcentirao značaj moralnog odgoja mladih u aktuelnom društveno-civilizacijskom trenutku.

“Ne treba posebno isticati koliki je značaj mekteba u životu bosanskohercegovačkih muslimana i koliko mekteb doprinosi u profiliranju i formiranju mladih osoba. Današnja posjeta reisu-l-uleme upriličena je u cilju da istakne značaj i ulogu mekteba i isticanja podrške muslimima, polaznicima i njihovim roditeljima u ovim odgojno-obrazovnim procesima”, kazao je Svraka. 

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i lokalitet buduće sportske dvorane Karađoz-begove medrese, a o detaljima projekta informirao ga je direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Idejni projekt usvojen je Prostornim i urbanističkim planom na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostar još 2008. godine, a njegova vrijednost, procijenjeno je, iznosi oko 1 200 000 maraka.

Direktor Tulek naglasio je da potrebna sredstva nisu osigurana, ali da se nadaju kako će, kao i u svim drugim infrastrukturnim projektima, pronaći načina da ih osiguraju.

“Za nas i naše učenike izgradnja dvorane znači jako mnogo, jer bismo mogli adekvatno organizirati sportske nastavne i izvannastavne aktivnosti. Mnogo bi značila i za druge srednje škole u Gradu Mostaru kao i za organizaciju sportskih aktivnosti naših mekteba”, kazao je Tulek.

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Kavazović održat će radne sastanke s mostarskim muftijom mr. Salem ef. Dedovićem, glavnim imamima s područja Muftijstva, upravom Medrese i njezinim profesorima, a nakon toga i s rukovodstvom Medžlisa IZ-e Mostar, javila je MINA.

fena

Prethodni članakMacron upozorio da će se Francuska boriti protiv virusa do narednog ljeta
Naredni članak‘Let's Do It’ – Nove akcije pošumljavanja, BiH bogatija za 9.350 sadnica