Naslovnica Vijesti iz BiH Sarajevo – Kampanja podrške djeci liječenoj od raka

Sarajevo – Kampanja podrške djeci liječenoj od raka

455
0

U Sarajevu se održava kampanja podrške djeci liječenoj od raka, na platou ispred SCC-a. Naziv kampanje je “Budi zlatan” a sastavni dio je prodaja zaštitnih maski, balona i vrpci u boji zlata, simbola borbe protiv opake bolesti. Novac će biti upotrijebljen za podršku malim pacijentima.

Na info-štandu građani mogu dobiti potrebne informacije o raku kod djece i kupiti neki od navedenih artikala.

Ova kampanja dio je aktivnosti koje organizator, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, poduzima obilježavajući i ove godine ‘Zlatni septembar’ – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti pod sloganom “Budi zlatan”.

Akcenat je na podršci pacijentima mališanima odnosno borbi s kojom se suočavaju oni i roditelji.

– Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna je, duga i teška, a nerijetko nakon izlječenja, dolaze brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog, nama bitnog mjeseca, želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj ‘Zlatnog septembra’ je da ojačamo svijest o svim aspektima borbe s dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja – naveli su organizatori.

Član Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Haris Šabić, mladi čovjek koji je i sam prošao borbu s opakom bolešću, liječen je od 2009. do 2012. godine.

Novinarima je kazao da je po izlječenju uslijedila vrlo teška borba, ali i poručio da se treba boriti, vjerovati u sebe i pozitivan ishod te biti suosjećajan s mladima čije je liječenje u toku.

Članica Udruženja Amina Rožajac izjavila je također da od borbe s opakim neprijateljem ne treba odustajati.

Njena poruka je također da treba biti pozitivnog duha te cijeniti zdravlje i trenutke s najbližima.

Fikret Kubat, direktor Roditeljske kuće u Sarajevu, najavio je da će do kraja godine početi gradnja još jedne takve ustanove u Tuzli.

Kazao je da građani, tokom današnje kampanje ispred SCC-a mogu pomoći mališanima kupovinom maski, balona i vrpci.

Izrazio je zadovoljstvo što u Roditeljskoj kući u Sarajevu, zbog mjera uvedenih u zaštiti oboljele djece, nije došlo do zaraze koronavirusom.

Iz Udruženja navode da su tokom manifestacije “Zlatni septembar” provedene brojne aktivnosti u više bh. gradova.

– Željeli smo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod djeteta koje se uspješno izliječi tako i kod porodica koje izgube bitku – navode realizatori.

Ističu također da su kampanju podržale i mnoge javne ličnosti – Amra i Edin Džeko, Jala Brat, Šejla Ramović, Amer Kadić i mnogi drugi.

Prethodni članakOvosedmični promet na Sarajevskoj berzi 50.535.546,77 KM
Naredni članakHuremović: FENA je dokazala da joj je interes javnosti na prvom mjestu