Naslovnica Vijesti iz BiH Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica

Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica

368
0

 Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, saopćeno je iz Salkićevog ureda.

U obraćanju prisutnima, on je rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

– Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je nažalost odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici; to je nedopustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje očito nije radilo svoj posao. Ovaj zločin u Vlasenici počinile su desetine, ako ne i stotine onih kojima bi danas trebalo suditi za ratne zločine.  Vlasenica zaslužuje pažnju, žrtve Vlasenice zalužuju pažnju i zaslužuju da svi oni koji su počinili zločin, koji se slobodno kreću Vlasenicom, budu kažnjeni. Naša je obaveza da istrajavamo – kazao je Salkić.

Borba dobra i zla, istine i laži, vječita je, dodaje Salkić pozivajući na širenje istine.

– Mi smo se ovdje vratili da živimo u miru, mi nismo učinili nijednu osvetničku akciju nad onima za koje smo sigurni da su ubijali naše najmilije, a danas nas žele proglasiti da smo opasnost za neke ljude i za ovaj prostor. To se dešava zato što mi šutimo, što ne govorimo svakog dana da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena u Hagu da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Nažalost, Srbija je danas siguran dom za mnoge počinoce genocida u Bosni i Hercegovini i počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima. Naš obraz je čist, mi treba da hodamo podignute glave. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Niko nema pravo da odustane od ove naše borbe za istinu, pravdu i kažnjavanje ratnih zločinaca – Salkićeve su riječi.

On poziva vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj da prestanu podržavati osumnjičene ratne zločince; da prestanu negirati da su zločini počinjeni i veličanje ratnih zločinaca; da  prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova te učine katarzu za dobrobit građana u cijelom regionu.

Godišnjica zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice obilježena je u organizaciji Saveza logoraša – Udruženja Vlasenica.

Kroz logor Sušica, u kojem je ubijeno oko 1.600 Bošnjaka tokom 1992. godine, od maja do septembra je prošlo oko 8.000 Bošnjaka sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima Udruženja, među ubijenim civilima je oko 280 dječaka, a od 700 žena i djevojaka, mnoge su silovane i ubijene.

Za zločine u logoru Sušica i na području vlaseničke opštine generalno pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić u Haškom tribunalu na 20 godina zatvora te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina. (FENA)

Prethodni članakHuremović: FENA je dokazala da joj je interes javnosti na prvom mjestu
Naredni članakMahmutbegović: Nedopustiva diskriminacija bosanskog jezika u RS